Home » Авторски страници

Изложба в София „Дипломация и изкуство“

2019.09.20 Няма коментари
Spread the love

Снимки: МВнР

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева откри на 19 септември в София изложбата „ДИПЛОМАЦИЯ И ИЗКУСТВО“, представяща художествени произведения от колекцията на МВнР, съобщи пресцентърът на Външно министерство. Творбите напуснаха посолства и кабинети в министерството, за да бъдат показани пред публика в галерия „Академия“ на НХА, по повод 140-годишнината на МВнР.

„Няма да крия, че това може би е най-любимото ми събитие в календара на честванията. Вълнуващо е да се озовем в галерия сред картините, които всеки ден виждаме в нашите кабинети“ – заяви на откриването Екатерина Захариева.

Сред произведенията са творби на Петър Морозов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Пенчо Балкански, Дечко Узунов, Димитър Казаков, Димитър Киров, Светлин Русев. В сбирката може да се види и картината на Иван Кирков „Париж“, която украсява кабинета на министъра на външните работи.

„Днес в галерията я виждам от съвсем друг ъгъл. Иван Кирков я рисува през 70-те години и я подарява на българското посолство в Париж. Той е сред любимите ми съвременни български художници“ – сподели Захариева. Тя допълни, че и картината „Софийски пазар“ на Антон Митов също е сред любимите й творби.

„В колекцията на министерството са събирани картини, които представят новаторски търсения. Дипломацията през годините се е стремила да подкрепя и да търси автори с модерен и новаторски почерк“ – допълни Екатерина Захариева като подчерта, че изложбата представлява само една малка, макар и представителна част от колекцията на министерството.

По случай откриването на изложбата министърът на културата Боил Банов изпрати поздравителен адрес. Приветствие произнесе и ректорът на Националната художествена академия проф. Николай Драчев.

Художествената колекция на МВнР наброява над 3000 произведения – скулптури и картини, и е една от най-оригиналните художествени сбирки, собственост на български държавни институции. Творбите са отделяни от фондовете на художествени галерии, избирани са от общи изложби или са дарявани от авторите.

Акцент в изложбата е и историята на първите ордени след 1878 г. – сред експонатите са укази на княз Александър Първи за награждаване с орден „Св. Александър“, най-високия орден на Третото българско царство – „Св. Равноапостоли Кирил и Методий“, с който е удостоен и Иван Вазов. Изложени са и две съвременни български отличия за награждаване на чуждестранни дипломати и държавници, за развитието на двустранните връзки – „Мадарски конник“ и „Орденът на Розата“.

В експозицията могат да се видят още проектите на български художници за дизайна на българските банкноти и монети, поръчвани от Българска народна банка през годините – се казва още в прессъобщението.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.