Home » Авторски страници, политика

Захариева на годишната конференция на румънската дипломатическа служба

2019.08.27 Няма коментари
Spread the love

В рамките на работното си посещение в Букурещ българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева се срещна с премиера Виорика Данчила, с румънския си колега Рамона Манеску, с делегирания министър по европейските въпроси Джордже Чамба, съобщи пресцентърът на МВнР.

Захариева изнесе лекция пред румънските посланици, в рамките на годишната конференция на румънската дипломатическа служба. Тя открои като приоритети в двустранните отношения, инфраструктурната и енергийната свързаност.

„Планираният втори мост при Русе, както и реализирането на проекта „Свищов – Зимнич“, ще доведе до облекчаване на граничния трафик между България и Румъния, и ще стимулира контактите между бизнеса и гражданите от двете страни на границата” – изтъкна Захариева.

„България отдава ключово значение на реализацията на проектите за интерконектори със съседни държави, за разширяване и модернизация на газопреносната мрежа. В тази връзка за нас е важно изграждането и въвеждането в експлоатация на компресорна станция „Подишор“ на румънска територия, което ще осигури оптимални условия за функциониране на междусистемната газова връзка България – Румъния. Това е особено важно не само за нашите две държави, но е и в общ европейски интерес” – допълни тя.

„България е отличен съюзник, добър съсед и близък партньор. Благодаря, че Екатерина Захариева се съгласи да бъде специален гост на нашата посланическа конференция, особено когато честваме 140 години от установяване на дипломатическите отношения между нашите страни. Днес ние споделяме общи ценности и позиции” – изтъкна румънският външен министър Рамона Манеску.

„България и Румъния доказаха, че може и нашата част на Европа да има принос към формирането на приоритетите на ЕС. Румъния и България са привързани към европейския проект. Искаме Европа сплотена и солидарна” – каза Манеску.

Румъния заема трето място сред българските експортни дестинации в ЕС. През 2018 г. стокообменът надхвърля 4 млрд. евро и бележи ръст от 6,8 %, в сравнение с 2017 г. Данните за първото тримесечие на 2019 г. показват ръст в стокообмена от 1,6 %, в сравнение със същия период на 2018 г.

Има засилен интерес от страна на румънските туристи към българските морски и планински курорти. Румъния е водеща държава за входящ туризъм в България през 2018 г. Според данните за първото шестмесечие на 2019 г., 553 220 румънски туристи са посетили България – се казва още в прессъобщението.

Снимки: МВнР

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.