Home » Авторски страници

Няма пряка опасност за блокираните БГ туристи на Самотраки. Извозването започва утре

2019.08.13 Един коментар

Снимка: Вgtourism.bg

Няма пряка опасност за българските туристи, блокирани на остров Самотраки, съобщи пресцентърът на МВнР. Генералното ни консулство в Солун е в постоянен контакт с гръцките власти, следи ситуацията и е готово да окаже съдействие при необходимост.

През последната седмица бяха преустановени курсовете на големия ферибот “Азорес Експрес”, което доведе до редица проблеми с транспортирането на намиращите се на острова туристи. В момента на Самотраки има около 1500 туристи, предимно от Румъния, както и от България, Сърбия, Франция, Великобритания и Италия.

Осигурена е храна, питейна вода, медицинско обслужване и стоки от първа необходимост. Хотелиерите правят значителни намаления на нощувките, а общинските власти предоставят безплатни стаи за настаняване, включително в училищата. Областната управа финансира раздаването на безплатна храна за нуждаещите се.

Гръцкото министерство на корабоплаването е взело решение туристите да бъдат извозени от катамарана “Андрос Джет” (с капацитет 600 пасажери и 75 автомобила), който ще извършва от утре, 14 август, по три курса на ден.

Възникнал по-рано пожар на острова е потушен и не застрашава живота на туристите.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с Генералното ни консулство в Солун на телефони: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520 – се казва още в прессъобщението.

.

One Comment »

 • Mariana said:

  Пресцентърът на МВнР днес съобщи, че по последна информация на кметството и на пристанищните власти на Самотраки, днес, 14 август, се очаква да бъдат осъществени от и към острова следните курсове:

  Кораб „Зефирос“, само за пасажери:
  Самотраки – Александруполис – 10:30, 15:30, 20:30
  Александруполис – Самотраки – 13:00, 18:00

  Кораб „Анакс“, само за автомобили
  Самотраки – Александруполис – 12:00, 21:00

  От Александруполис вече е отплавал ферибот само за доставка на острова на стоки, чийто недостиг започва да се чувства на остров Самотраки.

  Фериботът „Андрос Джет“ се очаква да пристигне в Самотраки във вечерните часове.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.