Home » Авторски страници, българи зад граница

Осиновени българчета в Мисури живеят 7 години в “къща на ужасите”. Децата са вече под закрила на властите

2019.08.08 Няма коментари
Spread the love

Домът на осиновителите Марк и Мелиса Макгрегър в Съмърсвил, Мисури. На малките снимки горе – осиновителите при арестуването им

Две осиновени български момичета са били тормозени близо 7 години, докато едно от тях не е било намерено от съседи, далеч от дома на осиновителите си в Съмърсвил, щата Мисури. История като от филм на ужасите са преживели две сестри близначки от България, осиновени преди 7 години от Марк и Мелиса Макгрегър. Децата попадат в рискова семейна среда, която е поставила живота им в опасност – пише BG Voice. След осиновяването си двете момичета, които сега са на 14 години, заживели в Съмървил, градче с около хиляда жители.

Осиновителите им Марк и Мелиса Макгрегър са били арестувани на 8 юли т.г., за тормоз над деца. В дома на 56-годишният Марк и 40-годишната Мелиса са били открити 10 деца – 8 собствени и двете осиновени българчета.

Ужасяващата история се разплита след сигнал до властите, подаден от съседи. Те открили едното българско момиче далеч от къщата на Макгрегърови – мръсно, босо, със сплъстена коса и окървавени крака. Съседите прибрали момичето и го нахранили. То им казало, че не се е хранило с дни, и преди пристигането на полицаите, извикани от съседите, изяло огромно количество храна и изпило много напитки. Пред социалните служители детето разказало за тормоза, продължил години наред. Той е бил свързан с различни наказания, като заключване с часове в тъмни или твърде слънчеви стаи, бягане без обувки по чакъл, стоене навън в студа. Други наказания са включвали лишаване от храна – забрани за децата да се хранят със сурови зеленчуци. Наказанието влизало в сила, ако някое от децата си позволи да иска дребни “луксове” – като да се облече, да си обуе обувките или да си вземе душ. Българчетата са имали и забрана да искат храна, която се е държала под ключ от осиновителите. Децата са били заставяни да четат Библията, като религиозно образование, макар че поведението на осиновителите е далеч от всякакви християнски ценности.

Стаята на двете момичета е описана от властите като неподходяща в нея да живеят деца. Тя била с бетонен под, децата са спели на малко пружинено легло с тънък матрак, без възглавници, и са имали малко корито, в което са били техните разкъсани дрехи. Осиновителите все пак им позволявали понякога, когато са били доволни от поведението им, да ползват и възглавница.

Срещу Марк и Мелиса Макгрегър е заведено дело за тормоз над деца. В обвинението се казва, че през последните години двамата са се премествали многократно. Преди време са живеели в щата Вашингтон, но се преместили в Мисури, след като в първия споменат щат е имало разследване срещу тях, пак за насилие над деца. Според полицейските власти, Макгрегърови не са записали децата на училище, а са избрали домашно образование, за да ги контролират по-добре. Двамата задържани осиновители са били освободени срещу 100 хиляди долара гаранция.

Снимка: Скриншот от видео на KSPR

МВнР: Осиновените в САЩ българчета са в добро състояние и са под закрила властите

Във връзка с публикувана в медиите информация за малтретирани в щата Мисури деца от български произход, осиновени от американски граждани, генералното ни консулство в Чикаго извърши спешни проверки и информира, че децата са настанени на безопасно място и са под закрила на шерифския офис на окръг Шенън, щата Мисури – съобщи пресцентърът на МВнР.  Те са в добро състояние, направено им е пълно медицинско изследване, което не е установило наранявания и сериозни заболявания. Осиновителите им са арестувани от полицията на гр. Съмърсвил на 8 юли 2019 г., след което случаят е бил предаден по компетентност на шерифската служба на окръг Шенън. Генералното консулство в Чикаго е в постоянен контакт с властите и оказва пълно административно съдействие по случая.

Иван Анчев. Снимка: Скрийншот от видео на Нова ТВ

Генералният консул на Р. България в Чикаго за случая с двете български деца:

“Това е един изключително неприятен случай, който хвърля сянка върху много други положителни случаи на осиновяване на български деца в САЩ. Още в рамките на работния ден се свързахме с компетентните власти, в случая с шерифския офис в окръг Шенън на щата Мисури. Разговаряхме лично с шериф Дарън Браули. Той ни информира подробно за ситуацията” – каза пред Нова телевизия българският генерален консул в Чикаго Иван Анчев.

“Децата са на сигурно място, на около 1 час път от Съмърсвил, Мисури, в помещение под полицейска закрила. Прегледани са от лекар – не е установено сексуално насилие или сериозни здравословни проблеми. Според шериф Браули, децата в момента са в добро състояние и за тях се полагат грижи. Това, което разбираме от източници е, че тези хора са искали децата им да бъдат обучавани във форма „домашно образование”. Не знаем какво са работили родителите… Тези хора са искали от децата си да се обучават вкъщи – това е разрешено в Щатите. Чели са религиозни книги. Те са били новодошли в този район. Това е много селска, аграрна част на Америка. Тази „къща на ужасите” представлява една ферма. Няма я урбанистичната среда, която да позволява социални контакти” – каза още г-н Анчев.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.