Home » Авторски страници, политика

Местни избори ‘2019 или какво остана от синята идея

2019.08.28 Няма коментари
Spread the love

Снимка: bTV

Тази есен, на 27 октомври, в България предстоят местни избори. Те са почти толкова важни, колкото и парламентарните, защото качеството на живота на хората във всеки град и село зависи непосредствено от действията и бездействията на местните власти. Този вот е особено важен и за политическите сили, защото определя техния властови механизъм за влияние по места и общо, в национален мащаб. 

Данни от проучване на “Маркет линкс” от средата на август, за нагласите на избирателите в София. Източник: Mediapool

Изборите ще са за кметове на общини (в страната те са 265), за общински съветници (от 11 до 61, в зависимост от големината на общината), за кметове на кметства. В София, Пловдив и Варна ще има избори и за кметове на административни райони. Според решение на Централната избирателна комисия отпреди няколко дни, на изборите на 27 октомври право да избират и да бъдат избирани за съответното населено място ще имат гражданите, които са живели в него поне през последните шест месеца. Уседналостта се отнася както за кандидатите в изборите, така и за избирателите.

Данни от същото проучване относно общинските съветници в София. Източник: Mediapool

Официално предизборната кампания започва на 27 септември, но за Местни избори ‘2019 вече има много материали и коментари по медии и социални мрежи. Ето някои от тях:

Претенденти за кметове на Пловдив. Снимка: Нова ТВ

Методи Лалов:

(коментар във Фейсбук)

“Да изберем дали и за кого ще гласуваме, не е като да направим избор дали и кой филм да гледаме довечера по телевизията. И без нас и избори ще има, и филм ще излъчат. От политическите ни избори (пасивни, когато не гласуваме, или активни – когато гласуваме) зависи не просто как ще прекараме вечерта, а как ще живеем занапред – зле, добре или още по-добре.

Предлагам този път да изберем да не гледаме и да не участваме отново в тъпия филм, в който ни вкарват толкова години. Нека не изберем същите бездарни актьори, на които ролите не им се получават, защото не са искрени и не вярват, че трябва да правят това, за което сме ги избрали.

Разчитайте на сетивата си. Вижте дали заобикалящият Ви свят е това, което може да бъде. Не слушайте едни и същи хора, които ни препоръчват да гледаме отново същия политически филм със задкулисен сценарий, който ще се изпълнява в малко по-различен състав. Вслушайте се в разума си най-сетне. Сменете филма, канала и телевизията. Опитайте да прекарате живота си по-различен начин.”

ГЕРБ и СДС заедно на местните избори. Снимка: БГНЕС

Стела Николова:

(коментари във Фейсбук)

“Много е лесно да се каже, че даден кандидат не става.
Знаете ли на колко хора е предложено и колко са отказали?
Бизнесмени се страхуват за бизнеса си.
Служители се страхуват от уволнение или удар върху семействата им.
Всеки се страхува от нещо и го вижда в момента, в който му предложат да излезе с лицето и името си пред обществото. Да се подложи на унижението медиите им да му намерят сестрата, която никога не е имал, институциите им бухалки да го погнат и държат “на трупчета” години наред.
Знаете ли, лесно е отстрани да не харесваш, но е трудно сам да застанеш на вятъра.
Уважавайте смелите и им дайте шанс!”

“Когато събирахме подписи за участието на “Демократична България” на местния вот, дойде един седесар, каза, че се подписва, но “няма се коалирате с ГЕРБ като нашите, нали?!”.
Ако “Демократична България си позволи пазарлъци с ГЕРБ, то направо да си поръча некролози.”

Арх. Димитър Димитров. Снимка: Actualno.com

Арх. Димитър Димитров от Инициатива “Граждани за София”: 

(на брифинг в БТА, отразен от Actualno.com)

„Половината от бюджета на Столична община е делегиран – текат страхотни пари, втората част, която е от местните данъци, не контролираме и не знаем какво се случва. Столична община е с 30% от бюджета си задължения, възлизащи на около 450 милиона лева. Това е катастрофа. Тези неща трябва да са ясни на кандидатите, които искат да станат кметове… София загуби това, с което разполагаше и можеше да се заменя, защото управлението на общината, освен че правеше всички общински мери и други имоти частно-общински, ги апортира към неслучайната общинска фирма „Софийски имоти“ и в момента всички общински фирми, търговски дружества с общинско участие, са на загуба.

Политиката на досегашните общински съвети е била деструктивна. Те са инкубатор на милионери, но не и на визионери. Всичко, което е можело да работи и да се ползва в публичен интерес, както е визирано в клетвата, се ползва персонално в личен. Да е излязла истина за “Софийски имоти”, които имаха правото всяка година до 5% от фондовете без решение на Общинския съвет да продават, да заменят и търгуват… и ето – 20 години и нищо почти не е останало от “Софийски имоти”.

…Общинската фирма “Метрополитен”, която проектира, изгражда и експлоатира, което е „уникално за света животно“, е четвърта година на загуба. Повече от 150 милиона лева влизат само от билети в тази фирма. Неслучайно хората казват, че градът е задръстен, защото се управлява по задръстен начин от задръстени хора, непрофесионалисти.

…Всъщност, тази година изтичат 20-те години от 25-годишната концесия и какво се случва – на днешна дата софиянци, гостите на града, фирмите, плащат чрез фактуриране на „Софийска вода“ повече от 300 милиона кубика питейна по 2.50 лева, т.е. над 700 милиона лева, и още 250 милиона лева за обработка на канална вода. Сумата нараства на 1 милиард и 250 милиона лева… В борда на “Софийска вода” са общински съветници и годишно София като град се лишава от 1 милиард и 200 милиона лева, които отлитат на Запад във френските фирми.

…Какво остана от синята идея за нас, гражданите? Всъщност, какво остана – синьозелената зона, а за тези, които я въведоха – синьозелените банкноти.”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.