Home » Авторски страници

Просто и ясно като мач на малки вратички

2019.07.22 Няма коментари
Spread the love

Карикатура: Чавдар Николов, “Терминал 3”

Това е идея!!!!

Как не се досетиха дипломантите, които написаха чудесни разработки за престъпността като стратегически риск за националната и международната сигурност!!!

При престъпление или някакво друго прегрешение:

Първо, разпускаш като ненужна глезотия, която, освен това струва скъпо, следствие, съд и прокуратура.

Второ, хващаш някого, може и първия попаднал, или гледащия малко накриво.

Трето, казваш му – ти си виновен, това за нас е несъмнено, така че ако обичаш, докажи, че си невинен, покажи ни всичко, което имаш и всичко, което нямаш!

Четвърто, ако той откаже да го направи, произнасяш му присъдата. И никакви там обжалвания и тям подобни капризи.

Такива глезотии, че той може да не свидетелства срещу себе си; такива дребни подробности като адвокати; такива излишни детайли като закони и процедури; такива измишльотини като презумпция за невиновност; такива глупотевини като демократични права и свободи – те само пречат!

И как ще се ускорят нещата – става сутринта властта и, в зависимост с кой крак е станало това, определя виновника, после в зависимост от това как е завършило мачлето на малки вратички, постановява присъдата.

Просто и ясно. Бързо и ефективно.

А нашите дипломанти преравят огромна литература, разсъждават, пишат, защитават се, говорят едни такива сложни работи, като че ли са дипломанти не в Страната на чудесата или в Огледалния свят, а в нормална и демократична държава, в която се съблюдават европейските норми и стандарти…

Каква драма, драги зрители! Драги пасивни зрители! Драга публика на евтино и пошло шоу! Драги съ-народ-ници на нещо, което не само общество не може да бъде, но и народ да остане май не иска особено.

 

Проф. Николай Слатински

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.