Home » Авторски страници, българи зад граница

„(Не)възможното завръщане“ – изложба на Василен Васевски в София

2019.06.14 Няма коментари
Spread the love

„(НЕ)ВЪЗМОЖНОТО ЗАВРЪЩАНЕ”

ИЛИ ЗА ПЪТЯ НА ТВОРЕЦА МЕЖДУ ЧИКАГО И СОФИЯ

Изложба живопис на

ВАСИЛЕН ВАСЕВСКИ

Галерия за съвременно изкуство

(София, ул. „Будапеща“ № 2, хотел „Арена ди Сердика“)

11 юни – 29 септември 2019 г.

„Отворете ума си .. Животът е пътуване на духовно пробуждане. “ – проф. Василен Васевски

Завръщането като очакване, завръщането като мираж… Завръщане с отворени сетива за нови знания, за нови емоции! Онова чувство, с което артистът стъпва обратно в своята Родина. То може да му носи импулси за творческо вдъхновение, но може да носи и тъга от срещата с нея, Родината. Защото разстоянията са ежедневно преживяване и очакване за завръщане.

Василен Васевски е български художник, понастоящем професор в Илинойския университет за изкуство в Чикаго, един от участниците в изложбата „Толкова близо, толкова далече” през 2014 г. Роден е в гр. Сливен през 1969 г. През 1997 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Живопис“, а през 2003 г. в Индиана – Пардю Юнивърсити, Форт Уейн, специалност „Комерсиални изкуства“. Участвал е в множество изложби в различни галерии и музеи в САЩ, Холандия, Белгия, Швеция, Австрия и България. Носител е на няколко награди, между които наградата на Съвета за изкуство на щата Илинойс (2007 и 2009 г.), наградата на Гилдията на художниците в Скоки, САЩ (2013 г.) и на Съюза на българските журналисти (2015 г.)

Изложбата на Василен Васевски бе открита в София преди три дни и ще продължи до 29 септември 2019 г. По време на откриването проф. Васевски бе награден с почетна грамота от Държавната агенция за българите в чужбина.

Изложбата се реализира с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина и Сдружение „Толкова близо, толкова далече“.

.

Галерия за съвременно изкуство

Снимки: Цветелина Русалиева

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.