Home » Авторски страници, българи зад граница

In Memoriam Моника Петрова

2019.06.29 2 коментара
Spread the love

Моника Петрова. Снимка: BG Voice

Известната организаторка на български събития в Монреал Моника Петрова загина, ударена от мълния, по време на ваканция в България. Инцидентът е станал вчера в местността Лещево край с. Бориново, близо до Мадан. Моника Вълева (по съпруг Петрова) е родена и израсла в Ямбол. По-късно емигрира в Кадана, където става един от създателите на Български център “Паисий Хилендарски” в Монреал.

Моника е била на гости в Мадан и заедно с приятели са излезли на разходка в посока с. Бориново. При внезапно разразила се буря, придружена с гръмотевици, 48-годишната наша сънародничка е била покосена смъртоносно, докато е говорила по мобилния си телефон. Нейните спътници са били само разтресени и, след преглед в Маданската болница, са били освободени. Веднага след като е научил трагичната вест, съпругът на Моника е заминал за България.

Снимка: Вizimi.com

Ето какво написаха за Моника Петрова във Фейсбук наши сънародници от Канада:

Ива Беличка (президент на Канадско-български културен център “Зорница”, Монреал):

“Днес почина Моника… в България. Неочаквано. Предполагам – безболезнено за нея. Но болезнено за всичките й близки, на които изпращам и моите съболезнования…
Видях съобщение, но мислех, че може и да е грешка, и не посмях да пиша… Малко по-късно вече видях ясно написано съобщение… Когато се чух с Жоро (бел. ред.: съпругът на Моника) по телефона, той вече беше на летището, за да пътува за България. Освен съболезнования, изразих и съжаление за това, че не успяхме да осъществим “кафето”, което договорихме в месец април на консулските дни с Жоро…
“Да, не можахме… и тя няма вече да може…” – с болка изстена Жоро…
И аз съжалявам, че не успяхме. Имаше нужда. Но кафето остава за следващата ни среща. Почивай в мир, Моника. Не знам защо е трябвало да се прекъсне точно така един живот! Не знам. Остава загадка за нас.
И тъй като вярвам в преражданията, аз зная, че отново ще се срещнем.
В следващия живот.”

Стоян Стоянов (съосновател на група “Българи” и на друга танцова група в Монреал, днес ансамбъл “Зорница”):

“Това вярно ли е? Моника, с това момиче в далечната 2003 година в Монреал основахме група “Българи”. Как стана това, не мога да повярвам… Не е вярно, не вярвам. Ако е, поклон, Моника!”

Още коментари на наши сънародници за Моника, цитирани от BG Voice.

Елка Русков (президент на Българския културен център в Сиатъл):

“Съкрушена съм от трагедията! Познавах и работех с Моника. Един поддържащ българската култура в Монреал дух го няма вече сред нас! Моника, твоите дела няма да отидат напразно! Светлина по пътя ти, много рано ни напусна…”

Петя Романова (организатор на турнета в Северна Америка):

“Тя беше невероятно благ, добър и възпитан човек, детски учител по професия, работеше в канадска детска градина. Обичаше много България, всяко лято си ходеше за два месеца! Беше водеща фигура в Монреал на редица извънкласни форми за изучаването на български език, преподаваше и български народни танци. Мони бе изключително стриктна и коректна в организирането на събития, много уважителна към всички български изпълнители. Работихме от 2013 година и сме организирали съвместно редица събития на гостуващи изпълнители като “Сигнал”, Глория, “Диана Експрес”, Галена, Малина, Тони Дачева, “Комиците”, Тони Димитрова, редица театрални постановки със знаменити артисти, последната от които “Големанов” от Ст. Л. Костов.
…Загубата при тази нелепа трагедия е изключително голяма за мен, първо – загубих верен и достоен приятел в лицето на Моника, и впоследствие, от работен аспект – губя коректен дългогодишен организатор в Монреал. Бог да прости прекрасната Моника и искрени съболезнования на съпруга й Жоро и нейните близки!”

Анастасия Върбанова (Balkanto, Торонто):

“Отиде си много хубав човек, отзивчива, внимателна. Моника никога не влизаже в конфликти, беше много интелигентна жена. Тя беше всеотдайна, това го казват всички артисти от България, които идваха и с които тя работеше. Определено ще липсва не само на приятелите си, но и на българската общност в Монреал.”

 

Редакционният ни екип изразява искрени съболезнования на семейството и приятелите на Моника Петрова.

.

2 коментара »

  • Георги Петров said:

    Една голяма 33 годишна любов бе прекъсната преждевременно. Почивай в мир скъпа моя. И ме очаквай там. Съкрушен съм. Много боли

  • Mariana said:

    Съжалявам за тази голяма и внезапна загуба. Моите искрени съболезнования, г-н Петров.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.