Home » Авторски страници, Е-Списание

Освен Вас, никой не се интересува от въпроса «Къде отидоха туристите ни?»

2019.06.30 Един коментар
Spread the love

Днес, 30 юни 2019 г., на страниците си «Биволъ» е публикувал: ПРОТЕСТНА НОТА ОТ ЧЕРНОМОРСКИ ХОТЕЛИЕР от Стоян Николов – Торлака.  Помествам два цитата от написаното.

Текстът започва с: «Ние го циментирахме околовръст. От Юга до Севера, от Севера до Юга. Застроихме го с лъскави хотели, спечелихме стотици европроекти и си построихме къщи за гости, в които си гостуваме самите ние. Е, и тия, дето ни отпуснаха средствата по европроектите срещу приличен процент за тях…»

И втори цитат към края: «И тук идва въпросът, който ме мъчи. Къде отидоха туристите, бе!? Уж всичко е наред, а с всяка година нещата са все по-зле. Ако не усвоявахме средства, нямаше да успеем да се издържаме. А знаете ли колко струва поддръжката на Бентли-то ми? Само поддръжката, без оня половин милион, дето платих кеш пара за него. Не можете да изкарате толкова за половин живот, ама не искате да дойдете да се пльоснете на циментирания плаж и да ми помогнете с няколко стотачки на ден.
И това ми било гражданско общество, общност, съпричастност… Вече не вярвам, че има каквито и да било ценности. Ако не бях обещал да направя законни парите, които ми дадоха за трите хотела, още на момента бих емигрирал. Но никой не ми влиза в деликатното положение, нито пък в хотелите…»

Подобни риторични въпроси чувам и от други места, като и Фейсбук се напълни с подобни коментари и снимки. Ето малка част от тях.

.

 

.

И отново с учудване виждам в коментарите, колко много хора не разбират случващото се от години по Черноморието, което е чудесен пример и за това, което се случва и с България.

Нима не разбрахте, че никой, освен обикновеният гражданин, не се интересува от въпроса: “Къде отидоха туристите ни?”.

Защо си мислите, че нашите бизнесмени са на нивото на героя на Стоян Николов – Торлака?

Ако бяха като него, щеше да има надежда, защото собственикът щеше да се замисли как да вдигне заплатите и подобри обслужването, да върне старите и да привлече нови клиенти.

А всъщност, по-информираните отдавна знаят, че огромните хотели не само по Черноморието, но и по планините ни, никога не са били толкова пълни, колкото се обявяват. А защо мислите, че някой обявява повече клиенти, отколкото има, сещате ли се? Тогава ще се сетите и защо у нас данъкът е толкова нисък – само 10%. Казват ни, че този данък привличал чужди инвестиции! Ами покажете ни ги, де са тези инвестиции! Щом такива почти няма, то не е ли данъкът нисък заради това, че е по-удобен при прането на пари? Известни са случаи, когато “бизнесмени” предлагат 50%, за да осветлят парите си, а разправят, че у нас, с този нисък данък, цените са далеч по-изгодни.

Тъй че, докато все още щъкат клиенти из плажовете ни, сивият сектор няма да спре. А ако толкова го закъсат собствениците на големите хотели, винаги могат да си внесат с чартъри още безработни от Европа за алкохолен и секс туризъм.

Както казах по-горе – Черноморието ни е отражение на случващото се в държавата.

Все повече млади и способни нашенци се отправят в чужбина. Държавата, както плажовете ни, опустява. Но вярвате ли, че на някого от управляващите му пука за демографската криза, освен на думи? Гръмки обещания за това, че ще се вземат мерки за връщането на българите обратно чуваме отвсякъде. Последната седмица дори президентът Радев се провикна от Швейцария, но я избройте свършеното и реалните действия?

Ако не останат гласоподаватели българи, депутатите ще прогласуват в НС закон и ще си внесат нови. Имаме уникален опит по продаване на български паспорти за няколко хиляди евра парчето. А, ако ги пуснат безплатно, мислите ли, че няма да се намерят желаещи? Та нали България, независимо от Бетономорието ни, все още е много красива, а по света има толкова места, където положението е по-лошо и от това у нас.

Тъй че патриотичните лозунги, които чувам в последно време: «Да живее България!», не са много уместни.

Нужно е да се разбере, че България ще я има, но колко в нея ще са с български корен, си зависи от нас самите. От реалните ни действия против Бетономорието и нискочелието на политиците ни. И лозунгът би трябвало да е: “Да си върнем България!”

 

П. Стаматов

One Comment »

  • АНОНОМЕН said:

    Не е далече времето когато всичко което е построено на плажната ивица ще бъде съборено, така както направиха испанците преди няколко години!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.