Home » Авторски страници, българи зад граница

Списък с избирателните секции зад граница

2019.05.26 Един коментар
Spread the love

Пресцентърът на МВнР изпрати актуален списък с адресите на местата за гласуване зад граница за български евродепутати, в провеждащите се днес избори за Европейски парламент. Списъкът може да бъде намерен и на сайта на Външно министерство на адрес: https://www.mfa.bg/bg/ep2019/messages/21763 или да бъде изтеглен оттук: Списък с адреси и номера на всички избирателни секции

В прессъобщението се казва, че МВнР организира общо 191 избирателни секции зад граница.

И се припомня, че правото да упражнят своят глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз, и имат там адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Гласуването се провежда в избирателни секции в дипломатическите и консулските представителства на Р. България, както и в избирателни секции извън тях, когато законодателството на приемащата държава го позволява.

Избиратели без настояща регистрация в Р. България или друга страна в ЕС се премахват от избирателните списъци. Избирателят може да поиска да бъде включен от властите в избирателен списък преди изборите. Ако той не е включен в избирателен списък на секция извън България, може да бъде добавен в деня на изборите на място. В такъв случай трябва да се представи документ за самоличност и да се попълни стандартна декларация, че съответното лице отговаря на критериите (например, че през последните три месеца лицето е живяло в България или в друга страна в ЕС), че не е гласувало на същите избори и няма да гласува в друга секция.

Българските граждани, командировани за попълване на съставите на СИК на задграничните ни представителства, имат право да упражняват правото си на глас в съответната избирателна секция. Това се отнася и за останалите командировани зад граница български служители.

Изборният ден извън страната започва в 7,00 ч. местно време и приключва в 20,00 ч. местно време.

В изборния ден избирателят представя документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите).

.

One Comment »

  • Mariana (author) said:

    С достатъчен брой бюлетини са приключили работата си избирателните секции, разкрити за български граждани, в Неа Мудания и Никити в курортния район на Халкидики, Гърция, съобщи пресцентърът на МВнР.

    По-рано днес с решение на ЦИК и по разпореждане на Екатерина Захариева, МВнР е пренасочило допълнителен брой бюлетини към избирателната секция в Неа Мудания. Причината е била в огромният интерес на български граждани да гласуват в изборите за Европейски парламент в тази „ваканционна секция“, разкрита за първи път в Халкидики. Голям е бил интересът на гласуващите и в Никити.

    Българските граждани в Гърция са гласували в изборите за български евродепутати в общо 13 избирателни секции.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.