Home » Авторски страници, българи зад граница

Юбилеен празник на Българското училище в Москва

2019.05.25 Няма коментари
Spread the love

Скъпи колеги,

Приемете от Българското училище в Москва най-топли и светли пожелания в името на делото, с което всички сме съдбоносно свързани!

Заедно с любимия на всички ни празник, нашето училище отбеляза своята 45-годишнина! Аз съм не само най-старият български учител в чужбина, но и училището ни е най-старото сред «посолските училища», създадени от българската държава. През какво ли не сме минали – и на големи грижи сме се радвали, и до пълна забрава сме стигали. Но оцеляхме, благодарение и на далновидността на посланиците ни, и на упоритото желание на родителите да съхранят българската идентичност на своите деца. Веднъж оцелели, тръгнахме напред.

Със създаването на Асоциацията на българските училища в чужбина разгърнахме нова страница в нашата история. Там вписахме и Националната програма “Роден език и култура зад граница”, а след това и министерските постановления. Всичко се познава в сравнение. Затова в тези празнични дни доминира благодарността – едно важно нравствено качество, което възпитаваме и у нашите деца. Благодарност към всички, които са допринесли днес да ни има.

Нашият юбилеен празник беше наситен с емоции. Стартът беше даден от химна “Върви, народе възродени” и стегнатото и вдъхновено слово на училищния ни ръководител г-жа Мария Бълхова. Извънредният и пълномощен посланик г-н Атанас Кръстин, дипломатът по въпросите на образованието г-жа Кристина Дражева, дипломати, сътрудници на посолството, родителите – всички споделиха радостта ни и ни вдъхнаха самочувствие.

Огласихме и поздравителния адрес от АБУЧ. Специален гост на тържеството беше писателят общественик, издателят Иван Гранитски.

Времето не ни позволи да пуснем на екрана всички видеопоздравления, които получихме от наши бивши ученици и учители. А дойдоха тези поздравления от различни крайща на света – Токио, София, Кембридж, Цюрих, Москва… И всички те си приличаха по признанието, че годините, прекарани в нашето училище, са незабравими. Вярваме, че незабравими ще останат и за нашите зрелостници Яна, Изабел и Христо, на които пожелахме да е светъл и чист пътят им в големия живот.

И на този празник най-важните действащи лица бяха нашите красиви и талантливи ученици, които рецитираха, пяха, свириха и танцуваха. Снимките са красноречиво потвърждение за това. Жалко, че те не могат да предадат аромата на книгата торта, подарък от Родителския съвет.

Накрая нашите родители единодушно споделиха, че такъв празник досега не е имало. Радостта от оправданите усилия помогна на учителите бързо да забравят вълненията и умората, и да продължат веселбата в камерен състав на друг терен.

Обичаме си го нашето 45-годишно училище и му пожелаваме дълъг и пълноценен живот!

На всички наши колеги учители по света пожелаваме успешно завършване на учебната година и весело лято!

С обич и уважение,

Маргарита Маринова,

почетен член на АБУЧ и учител
в Българското училище към Посолството ни в Москва

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.