Home » Авторски страници

„Милосърдието като добродетел на сърцето”. Награди в национален литературен конкурс

2019.05.11 Няма коментари
Spread the love

В навечерието на 11 май, в който се чества паметта на Светите братя Кирил и Методий по църковния календар, и на Деня на библиотекаря се връчват наградите на победителите в Националния литературен конкурс „Спас Зафиров – 2019″. За поредна година Библиотеката при Народно читалище „Развитие – 1873” в гр. Пещера организира този Национален литературен конкурс.

Тази година темата, върху която разсъждаваха млади хора от 8-ми до 12-ти клас, беше „Милосърдието като добродетел на сърцето”. В конкурса за написване на есе се включиха не само ученици от страната, но и такива, които получават образованието си в чужбина. Всички участници показаха много добра езикова култура, познаване на спецификата на жанра „есе”, богата обща култура.

Темата „Милосърдието като добродетел на сърцето” се оказа интересна и близка до средношколците. В своите писмени работи младите автори са разсъждавали върху тъжната действителност, която може да бъде победена от добра кауза; задавали ли са своите въпроси: „Демоде ли е да си милосърден?”, „Милосърдието цел ли е или средство?”, „Църковният храм и църковният клир – учат ли ни на милосърдие?”, „Къде започва и къде свършва милосърдието” и са давали своите отговори.

В есетата оживява и Славейковата Гергана, като пример за издръжливост пред изкушенията. Ще успеят ли младите хора да устоят на изкушенията на новото време и да ги преборят? Отговорът е еднозначен – „ДА”! Ще успеят, защото имат примера на българските традиции. Имат и подкрепата на своите близки, учители, приятели, които милват, прегръщат, бършат сълзи… но най вече съхраняват и предават обичта към Род и Родина.

„С добродетел като милосърдието в сърцето, всички ние ще пребъдем, за да ни има и след нас дори” – заключават в своите разсъждения младите хора.

Творбите на участниците в конкурса бяха оценени от комисия с председател Златка Златанова – филолог, и членове: Николина Барбутева – педагог и поетеса от гр. Пещера, и Христо Милчев – драматург и сценарист.

Отличените есета са:

Трето място – Анна Йоанис Янакопулу – 17-годишна, ученичка в 10-ти клас, гр. Смолян.

Второ място – Деспина Цонкова Симеонова – 16-годишна, ученичка 9-ти клас, Обединено училище „Любен Каравелов“, гр. Пещера

Годишната литературна награда “Спас Зафиров – 2019” със статуетката Пегас и наградата за първо място в конкурса се присъди на Георги Иванов Йозов – 18-годишен, ученик в 12-ти клас в ПГХВТ, гр. Пещера.

НА НАГРАДЕНИТЕ – ЧЕСТИТО!

 

Златка Златанова

Снимки: Богдана Сиракова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.