Home » Авторски страници, българи зад граница

Българското училище в Аделаида, Австралия, става на 70 години

2019.04.13 2 коментари
Spread the love

За това българско училище в далечна Австралия разказва неговата ръководителка, МАРИЯ ДОСТИНОВА-САМАРДЖИЕВА

БНУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Аделаида, Австралия, е създадено още през 1949 г. Тази година ще чества 70 години. В момента в него се обучават 24 деца, на възраст: подготвителна група, 1-ви, 2-ри, 3-ти, 5-ти, 6-ти и 9-ти клас. От 2011 г. е регистрирано в Министерство на образованието и науката на Р. България и получава субсидия от МОН. В училището работят две учителки по „Български език и литература“, една по “Родолюбие”, „История“ и „География“, имаме и една хореографка.

В нашето училище децата изучават „Български език и литература“, в 5-ти и 6-ти клас – „География“ и „История“ в частта за България, а извънкласни дейности за всички ученици са “Родолюбие” и “Български традиции и фолклор“. Правим тематични работилници за различни празници – Коледа, Великден, Деня на Християнското семейство, мартеници, както и открити уроци за всичко, свързано с нашата Родина – природа, географско положение, видни личности, забележителности и пр.

Имаме си и танцов състав, участваме на всички годишни паради на етническите училища в Аделаида; два пъти участвахме и на българския фестивал „Здравей“ (който тази година се проведе за втори път). Имаме покана и правим всичко възможно да участваме с децата на Първия български фестивал, който ще се проведе в Мелбърн през м. октомври т.г., за който имаме и покана. С гордост представяме нашия фолклор при покани за участия и в празниците на други етноси и училища, домове за възрастни хора и др. Миналата година бяхме едно от избраните училища по света, които участваха в инициативата “Розите на България”.

Училището ни е член на Асоциацията на етническите училища в Южна Австралия.

Специфичните трудности, с които се сблъскваме, са свързани с трудното възприемане на материала по български от деца, които са родени тук, в Аделаида, и такива, които са дошли на много малка възраст. Дългите разстояния в града и отказът на много от родителите да записват заради това децата си в училище, както и не говоренето на български език в семействата, също са част от трудностите. Децата се оставят да говорят на английски и с това нашата работа в училищата става по-трудна. За административната дейност основен проблем е разминаването в учебните години. За Австралия началото на учебната година е от м. февруари и в момента сме 2019-та учебна година, но според България сме 2018/2019 учебна година. Т.е. винаги като информация и бюджет сме между две години (а сроковете и отчетите са едни и същи за всички неделни училища по света).

С Министерството на образованието и науката имаме много добра комуникация. За нашето училище отговаря г-жа Ваня Балчева – гл. експерт, която е изключително отговорна и много подготвена, винаги е в помощ с разясненията си.

Имаме си и Фейсбук страница – вж. ТУК.

Още по темата за Българското училище в Аделлаида

информация на Bulgariansinsouthaustralia.com

Основателите на Българското културно-просветно дружество са вярвали, че образованието на децата има ключово значение за запазването на силна връзка с българския език и култура, и за тяхното съхранение, далеч от пределите на Родината. Поради тази причина – за тях изграждането на училище е било от първостепенно значение. Благодарение на приноса им, днес ние имаме възможност да обучаваме децата и внуците си в Българското училище и да укрепваме връзката с корените им.

Учебната програма е организирана в съответствие с изискванията на Министерството на образованието и науката.

За директора на училището Мария Достинова-Самарджиева и учителите Даниела Атанасова и Полина Михнев, както и за хореографа Рада Шопова българският език е майчин. Те са създали богата учебна среда и приятна атмосфера за своите ученици, и биха желали да преподават на Вашите деца и внуци.

Учебните часове се провеждат в съответствие с учебните срокове в Австралия всеки петък от 16.30 до 19.10 часа.

Часовете по народни танци се провеждат в неделя от 10.00 до 13.00 ч.

В открити уроци, работилници и беседи децата се запознават с българските традиции, празници, чевствания и обогатяват своите знания по „Родолюбие“ и „ Родинознание“.

Приемът на ученици се извършва по всяко време на учебната година.

​Снимки и видео:

Фейсбук страница на БНУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Аделаида

2 Comments »

 • Bob Rusanov said:

  POjelavam yspech na rakovoditelkata na balgarskoto uchilischte Maria Dostinova.Izneseniat ot neia material e mnogo tochen,i otraziava deistvitelnata obstanovka- yspechi i trudnosti pri funkzioniraneto na uchilischteto. Az lichno,zaedno s g-ja Rumiana Toneva sme bili uchiteli dalgi godini i mnogo dobreb znaem kak se postigat uspechi v ychebno obrazovatelnia prozes.Pozdravi i na dobar pat,za oschte po-goliam prosperitet.

 • Lidiya Mihova said:

  Поздравления за учителите и учениците в Аделаида!
  Честит 70-годишен юбилей!
  Пожелаваме много здраве и успехи на учениците, а на учителите – сили,много радост и професионално удовлетворение в благородната мисия на преносители на българския език и култура!
  Сърдечни поздрави,
  От учителите и учениците в Българско училище „Христо Ботев“
  в гр. Страсбург, Франция

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.