Home » Авторски страници, българи зад граница

Гражданско сдружение си поставя за цел да се бори с екокатастрофата в Босилеградско

2019.04.13 Няма коментари

НАШИ СЪНАРОДНИЦИ В Р. СЪРБИЯ ОСНОВАХА “ЕКО КРАИЩЕ”

“Това, че Любатска река ще преживее съдбата на река Бранковска, се вижда от факта, че фирмите МХЕ Градище, МХЕ Любата 1 и МХЕ Любата 2 са под ръководството на един директор (Саша Гвоздич), както и от датите на тяхното създаване” – пишат от Гражданско сдружение “ЕКО КРАЩЕ”.

На 11 април 2019 г. група граждани проведоха в помещенията на КИЦ „Босилеград“ учредително събрание, на което избраха Инициативен комитет за гражданско сдружение „ЕКО КРАИЩЕ“. За председател на Инициативния комитет е избран Бранко Митов, дипломиран ел. инженер, а за заместник-председател – летеца Драган Христов.

Рудник “Благодат” на Бясна кобила

На събранието гражданите изразиха безпокойство и тревога от безконтролното замърсяване на околната среда и нарушаването на биоравновесието до степен на екологичнна катастрофа, застрашаваща живота и здравето на гражданите в Краището. Причините за екологичната катастрофа са нарушаване на законите за опазването на околната среда, интересите на икономически групировки, приближени до властта, и ниската екологична култура.

Общинско депо “Кремиково”

Гражданско сдружение „ЕКО КРАИЩЕ“ ще действа в четири основни направления:

1. Прекратяване на изследванията, експлоатацията и изпускането на вредни вещества при производството на концентрирана руда за производство на цветни метали в областта на Краището.

Отпадни води от рудника “Грот” замърсяват Мусулска река

2. Закриване на съществуващите и забрана на изграждането на нови малки ВЕЦ-ове на планинските реки в областта на Краището.

“Последно хрумване на собствениците. В центъра на село Караманица има съоръжение – ФЛОТАЦИЯ (пилотна инсталация), срещу всички норми и правила.” – информират от “ЕКО КРАИЩЕ”.

3. Стриктно прилагане на законите, регламентиращи събирането, отлагането и обезопасяването на депониите за битови отпадъци, преследване и наказване на извършителите, които безконтролно изхвърлят битови и всякакви други отпадъци на т.нар. „диви депа“.

Отпадните води от рудника и флотацията замърсяват река Караманица.

4. Предприемане на действия пред държавните институции, партиите и неправителствените организации и медиите за нечовешките условия, в които живеят ромите в ромското селище „Лалош“ в село Райчиловци, което е потенциален източник за заразни болести.

На снимката: ВЕЦ “Вировци”. Милош Пандръц (Miloš Pandrc), който е бил осъден за контрабанда на наркотици като член на клана на Дарко Шарич (Darko Šarić), от затвора е бил поставен за представител на компанията, която е построила ВЕЦ “Вировци” в Босилеград – информират от Гражданското сдружение.

 

Бранко Митов,

Инициативен комитет „ЕКО КРАИЩЕ“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.