Home » Авторски страници, политика

Фабрика за скандали

2019.02.19 Няма коментари

Карикатура: Христо Комарницки

Политическата ситуация в България се превърна във фабрика, която 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата произвежда скандали. Суровините за това производство са липсата на стратегическа визия и съвременно лидерство, откъснатостта на елита от реалните проблеми на обществото, местастазите на корупцията, парализата на съдебната система, загубата на управляемост на страната, господството на олигархията над медиите.
Случващото се в обществения ни живот прави средата на нашия живот жалка, уродлива, унила и безпросветно тъжна.

Може би паметта ми изневерява заради възрастта, но аз не помня подобна деморализация, такава пошлост и тотална липса на алтернатива, на сериозна воля за промяна.

Както ми каза преди 2-3 дни един млад човек: “Този политически, с извинение, елит, ми отне нормалната, европейска България и аз никога няма да му простя това!”

Карикатура: Чавдар Николов, “Терминал 3”

За разлика от този младеж, аз съм видял много повече и знам, че изобщо не става дума за прощаване, а за острата необходимост от много сериозен размисъл, който ние като български народ дължим на себе си и на нашите деца и внуци – как позволихме тази агония, защо допуснахме цялото това безобразие, къде сгрешихме, че такава безпросветна тълпа некомпетентни хора да решават съдбите и съдбините ни, колко още унижения и разпад можем да понесем?

Историята учи, че когато едно общество е налегнато от толкова много стрес и униние, грозота и безверие, то става благоприятна почва за избуяването на опасни хора и избухването на ужасни процеси!

Ако не се замислим и опомним, нищо чудно някой ден като от нищото, като гръм от ясно небе да ни връхлетят такива социални беди и обществени бедствия, че да нямаме нито време да реагираме, нито сили да им се противопоставим!

Науката за сигурността, която е не просто обществена наука, а Обществената наука, е установила, че винаги има едни критичен праг, около който започват да клокочат тревожни събития и сътресения, масова анемия и ширеща се апатия, а след него реалността се разпада и системата се срива, губи своята системност и изпада в хаос, пораждащ само и единствено анархия, като насилието започва да се шири, а цената на човешкия живот започва да пада.

Предполагам, че тази моя тревога ще се стори преувеличена и бих желал да е така. Но силно се съмнявам в това. За жалост, прекрасно знам и отлично съзнавам, че основната гаранция за националната ни сигурност отдавна са сляпата вяра и глухата увереност, че куцото пиле и Господ го пази, че точно това на нас няма да се случи, че ще ни се размине, понеже така ни се струва, и че няма нищо страшно, защото така ни се иска…

 

Проф. Николай Слатински

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.