Home » Авторски страници, политика

Протестeн марш в Москва в памет на Борис Немцов

2019.02.24 Няма коментари
Spread the love

Снимки: Скрийншот от пряко излъчване на МБХ Медиа

Днес в Москва и други руски градове се провежда марш в памет на убития преди 4 години руски опозиционен лидер и кандидат за президент в изборите през 2008 г. Борис Немцов. Той беше един от създателите на партия „Съюз на десните сили“, губернатор на Нижегородска област, бивш първи зам.-председател на правителството и министър на Руската федерация. На 27 февруари 2015 г. Немцов беше покосен с четири изстрела в центъра на Москва. Като повечето политически убийства от такъв ранг, не само в Русия, но и по света, убийството на Немцов остава неразкрито.

Снимки: Скрийншот от пряко излъчване на марша през Фейсбук на МБХ медия

С възгласи “Русия ще бъде свободна”, “Долу властта на чекистите”, “Русия без Путин” и носейки плакати с надписи “За Русия без произвол и корупция”, “Нужни са ни промени”, “Путин трябва да си тръгне”, “Аз обичам Русия” и др., хиляди граждани на руската столица изразяват своето желание за демократизация на политическия живот в страната, която е в ерата “Путин” от 2000-та година насам.

“Борис можеше да говори с всички и да бъде лидер на всички опозиционни сили. Това беше политическо убийство и ние прекрасно разбираме това” – казва един от протестиращите граждани пред микрофона на репортер на МБХ Медиа, която излъчва марша на живо през социалната мрежа Фейсбук.

“Той беше човек, който можеше да се договори с всички – казва друг протестиращ. – И със стария, и с новия елит. И можеше да обедини протеста. Ако Немцов беше избран за президент, Русия можеше да бъде друга”.

Дали само един човек, бил той и Борис Немцов, можеше да промени страна като Русия, която винаги е била управлявана като империя, е сложен въпрос. Но той със сигурност беше един много талантлив, харизматичен, различен лидер. Затова неговата личност и след смъртта му въплъщава символи, качества, надежди, които липсват в руския политически живот и които въобще много трудно виреят в него. Русия наистина имаше нужда от Немцов. И от това, което лидер като него можеше да даде на страната си.

Протестът на живо ТУК

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.