Home » Авторски страници, политика

Тръмп v/s Пелоси. Домашни войни

2019.01.21 Няма коментари
Spread the love

Политическото противопоставяне надминава всякакви граници

Коментар на Григор Лилов

Освен, че се отказа той самият, президентът Доналд Тръмп спря пътуването на официалната американска делегация за Световния икономически форум в Давос тази седмица. Официалната причина е блокираната администрация и бюджет, покрай спора за стената с Мексико.

Малко преди това, с повод същата причина, Тръмп спря и визитата на Нанси Пелоси – председател на Камарата на представителите на Конгреса, в централата на НАТО в Белгия, в Египет и в Афганистан, което той нарече “едноседмична екскурзия”.

При такива пътувания и особено в конфликтни зони задължително се използват се използват държавни – военни самолети. Президентът ехидно предложи на Пелоси и конгресмените да си купят пътнически самолети.

Полетът беше отменен само половин час преди излитането му, още докато кортежът с ВИП-овете все още се движеше по пътеките за рулиране към самолета.

Редица медии определиха решението на Тръмп като форма на отмъщение заради това, че Пелоси предложи той да отложи насроченото за 29 януари годишно обръщение “За състоянието на съюза” пред двете камари на парламента и цялото висше ръководство на страната.

Според други медии, демократите се страхуват от прякото обръщение на Тръмп към американския народ.

———-

МОЕТО МНЕНИЕ

1. Форумът в Давос, който беше основна трибуна на глобализма и неолиберализма, в последните години позалезе като своеобразен говорител на световния елит и реално не може да предложи идеи за решаване на проблемите на света.

Освен САЩ, и други държави няма да участват с делегации, сред които Франция, Великобритания, Русия, Индия; китайският президент се отказа от участие и т.н.
Българско участие също няма да има.

Клаус Шваб, основателят на Световния икономически форум, отправи критики към световните лидери, че се съсредоточават върху краткосрочни вътрешни грижи, а не върху световните проблеми, които трябва да бъдат обсъдени в Давос.

Ето какво казва той самият:

“Да, ние се превърнахме в едно глобално село. Но винаги съм казвал, че това е нещо опасно. … Хората се чувстват несигурни, не вярват, че утрешният ден е по-добър от днешния. Това е висока степен на несигурност, която никога преди не сме виждали.”

2. Стената с Мексико от вътрешно партиен проблем на демократите се превърна в общонационален.

Повечето от испанскоговорящите гласуват за демократите и искат всичките им близки и приятели да се съберат в САЩ.

Затова за Нанси Пелоси и нейните съмишленици стената е като своеобразна бомба, рушаща електоралното им влияние, и затова надали ще отстъпят.

Прогнозирам, че и републиканците и Тръмп няма да отстъпят. В крайна сметка, блокажът на финансите дългосрочно обслужва Белият дом.

Това е така, понеже стената не е идея на Тръмп и редица нейни участъци ги има от време оно.

Под обществения натиск президентът демократ Бил Клинтън стартира изграждането на стена между Мексико и САЩ през септември 1993 г. Бяха предвидени са 4 етапа – Hold the Line, Gatekeeper, Safeguard, Rio Grande (1993-1997). Тогава бяха построени първите й километри. През 2006 г. Буш младши подписва The Secure Fence Act, който предвижда продължаване на изграждането на стената с по-ускорени темпове.

В момента има стена от 1078 км на стойност 7 млрд. долара, при дължина на границата с Мексико от 3145 км.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.