Home » Авторски страници, българи зад граница

Всичко е светлина – Никола Тесла и Стефан Маринов

2019.01.30 Един коментар
Spread the love


ВСИЧКО Е СВЕТЛИНА

С това заглавие на 27 януари започна творческият календар за 2019 г. на Салон за българска култура и духовност в Чикаго. Събитието бе провокирано от интереса към две личности, чиито научни открития променят възприятието ни за света. Живели в различно време и място, но твърде еднакви в стремежа си да покажат и другата страна на науката, която се различава от официално приетата. Това са откривателят и ученият Никола Тесла, и българският физик Стефан Маринов.

Повечето от нашите съвременници навярно свързват името на Тесла с новите високи технологии при изработването на колите „Тесла“. Но той е нещо много повече от това. Дарина Проданова – член на Управителния съвет на Салона, беше подготвила интересни материали, като съвсем умишлено пропусна биографичните данни, които всеки може да прочета, а запозна присъстващите с малко известни факти от живота на този гений. От дете е мечтаел да се занимава с инженерни науки, физика, математика и винаги е знаел, че може и иска да промени света в полза на човечеството. Той самият обаче не скрива, че най-великите неща, за които е мечтал, не ги е постигнал.

Никола Тесла

В известното интервю на Джон Смит с Никола Тесла, великият учен казва: „Исках да осветя цялата планета. Съществува достатъчно електричество, че да направим второ слънце. Светлината може да се появява като пръстен около екватора, също като този на Сатурн“. В интервюто ученият твърди, че това, което виждаме като празно пространство, е проявлението на заспала енергия, а черните дупки, за които говорят астрономите, съдържат най-големите източници на енергия и живот.

Не е тайна, че Никола Тесла категорично смята Теорията на относителността на Айнщайн за несъвършена и открито говори за това. Тесла казва: „Първо е била енергията, а после материята. Материята е създадена от изначалната и безкрайна енергия, която наричаме Светлина. Материята е проявление на безкрайните форми на Светлината.“ Казва, че той самият е част от Светлината, която е музика и насища всичките му сетива. За него частиците светлина са написани ноти, а една светкавица може да е цяла соната, хиляди са цял концерт.

Изводите, които Тесла прави, се разпростират и много по-далеч. Доближава се и до езотеричното като прави задълбочен анализ и на мозъчната функция на човека. Той твърди: „При повечето хора мозъкът е пазителят на знания, придобити през жизнения цикъл. Но мозъкът се занимава и с по-важни неща от самото запомняне – той избира правилния спомен в правилния момент. Това е навсякъде около нас. Всичко, което някога сме виждали, чували, чели, научили, е около нас във формата на светлина. Откритията, които съм направил, стояха в ума ми дълги години, преди да ги реализирам“.

С изключителен ентусиазъм Дарина Проданова говореше за това, как откритията на световния учен променят света и той вече никога няма да бъде същият. Заради най-великото оръжие – познанието. Макар че този гениален ум със своите научни постижения придвижва човечеството към прогрес, той не забравя и това, че преди всичко е човек и неговото послание към хората звучи като философско прозрение: „Прави всичко във всеки момент, така че да не забравяш кой си и защо си на Земята“.

Дарина Проданова

Дарина Проданова продължи темата като запозна присъстващите и с един малко известен, но не по-малко значим за световния прогрес българин – изобретателя Стефан Маринов. Също като предшественика си Никола Тесла, нашият сънародник би могъл да промени хода на света още преди две десетилетия, със своето изобретение за алтернативните източници. Но или се е родил твърде рано, или на неподходящото място, макар че живее и в така наречените демократични общества. Имал смелостта и дързостта да отрече Теорията на Айнщайн, нашият сънародник е една от най-необикновените съвременни личности. Определя себе си като дисидент, но западните му колеги го наричат „българският гений“.

Стефан Маринов

Роден е през 1931 г. в София, майка му е сестра на известната актриса Адриана Будевска, а баща му е юрист и много близък приятел с проф. Нисим Меворах (бащата на Валери Петров). Гости в дома на семейството са известни художници, артисти, писатели – Константин Щъркелов, Иван Лазаров, Елин Пелин… Стефан Маринов учи физика в университета в Прага и в Софийския университет, завършва и Висшето военноморско училище във Варна. Пътува като капитан на кораб, по-късно постъпва в БАН като физик. Владее до съвършенство седем езика – руски, чешки, полски, английски, немски, френски, италиански. На тези езици пише стихове, а на български език сътворява блестяща сатирична проза в епистоларна форма. Ученият и изобретателят ни оставя своето произведение „Изыди, Сатана!”. Надарен с изключително чувство за хумор, той говори за творбата си така: „Романтизмът създаде жанра роман в писма, а социализмът – жанра „роман в заявления“. Книгата му включва кореспонденция с държавни инстанции и държавни ръководители от страната и чужбина – БАН, Тодор Живков, Джими Картър, Леонид Брежнев и др. Сам издава книгата си през 1981 г. в Австрия иq макар да е обявена за наказуема, на следващата година я преиздава.

През 60-те и 70-те години на миналия век, ученият е подложен на политически гонения, заради възгледите си – освен научни, но и идеологически и политически. Целият му живот, както в страната, така и в емиграция, е бунт срещу несправедливостта, конвенционалното и застоя. Емигрира от страната през 1977 г., установява се във Вашингтон, САЩ, а по-късно живее и в Европа. През 1998 г. загива, падайки от седмия етаж на университетската библиотека в Грац (Австрия). Макар и оставил предсмъртно писмо, неговата смърт и фактите около нея будят подозрение. Близките му колеги не крият съмненията си, че българският учен е бил убит, с версията за намеса на корпоративни интереси – някои електрически компании са застрашени от изобретените от него „алтернативни безплатни енергии“ и нови енергийни източници.

Тези съмнения са съвсем основателни, защото Стефан Маринов отдавна е станал персона нонграта, заради нестандартното си поведение. Той аргументирано се обявява против традиционната физика и доказва, че абсолютното пространство на Нютон съществува. Още през 70-те години на ХХ в., на база на своите теоретични изводи, той започва свои експерименти. БАН го освобождава от заеманата длъжност, отстранен е от научните среди и през 1974 г. основава своя Лаборатория по фундаментални физически проблеми със седалище в дома му на ул. „Елин Пелин“ в София. От лабораторията си поддържа научна кореспонденция със световни учени и пише за чужди списания.

Един от най-нестандартните умове на науката остава малко известен в България, а в страните, където е живял и работил – недооценен и забравен. Може би повтаря съдбата на своите предшественици – заради идеите си и нестандартното мислене в Средновековието някои от тях са били изгаряни, други са умирали в изгнание, а трети са докарвани до ситуацията сами да сложат край на живота си.

Презентацията за Никола Тесла тук – ТЕСЛА

Накрая Дарина Проданова изчерпателно и компетентно отговори на всички зададени въпроси. И така успяхме да научим интересни и любопитни факти от живота на тези необикновени личности. Макар и през времето и пространството, те ни карат да усетим Светлината, към която всички се стремим.

 

Снежана Галчева,

председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго

One Comment »

  • Yeti said:

    Днес хората не са ПРОСВЕТЕНИ дори за същината на Джаул-Томсъновия ефект и детандера, който го използва.
    Уж учат, но не са ПРОСВЕЩАВАНИ!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.