Home » Авторски страници

IX издание на Месеца на Америка в Кърджали

2019.01.30 Няма коментари
Spread the love

Анжела Родел по време на предишно издание на Месеца на Америка в Кърджали

Деветото издание на Месеца на Америка, който традиционно се провежда в Кърджали през февруари, тази година ще започне в Детска градина “Баба Тонка“, съобщи Валентина Иванова, председател на Дружество “Приятели на САЩ”. Фестивалът се организира от Дружество “Приятели на САЩ”, Клубът на американските възпитаници в Кърджали (US Kardzhali Alumni Club), Американското посолство в България и Община Кърджали. Най-малките наши съграждани от детската градина ще се срещнат на 4 февруари с Димитър Русев, известен в музикалните среди като ръководител на джаз група и като организатор на Хасково джаз фест вече 30 години. Специалната му програма за деца се нарича „В приказния свят на джаза“.

Валентина Иванова

Среща-семинар на тема „Предизвикателствата пред съвременната журналистика” ще събере на 7 февруари журналисти и ученици от кръжоци по журналистика. Лектори ще бъдат Димитър Сотиров – докторант във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Матю Хюгенгрюбер от Посолството на САЩ, Мария Каменова от Общинско радио – Кърджали и Нешка Шопова, педагогически съветник в Средно училище „П. Р. Славейков“. По Скайп от Вашингтон ще се включи Маргарита Асенова.

Маргарита Асенова е родена в Кърджали, където завършва средното си образование. Започва журналистическата си кариера във вестник „Нов живот“ през 1988 г. В началото на прехода става кореспондент на радио „Свободна Европа“. Заминава за САЩ с едногодишна стипендия за Станфордския университет и остава да живее в Америка. В момента се е установила във Вашингтон. Работи като директор на програмата за Балканите, Кавказ и Централна Азия във фондация „Джеймстаун“. Тя е асоцииран изследовател в Центъра за европейски политически анализи и сътрудник на изданието Eurasia Daily Monitor. Автор е на части от книги и статии в областта на сигурността, енергетиката и демокрацията. Работи също към Държавния департамент на САЩ.

Традиционният конкурс за превод за ученици от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас от трите най-големи училища в Кърджали вече приключи. В момента журито с председател Анжела Родел, изпълнителен директор на Комисия „Фулбрайт” за България, проверява работите на средношколците. Най-добрите ще бъдат обявени на специална церемония на 28 февруари. Наградите, както винаги, са осигурени от Посолството на САЩ.

Младите журналисти и фотографи от школите и кръжоците в Обединен детски комплекс вече работят над поредния брой на ученическия вестник „Приятели плюс” , който ще бъде отпечатан по време на Месеца на Америка.

Соломон Паси и Хасан Азис

Фронтменът на „Подуене блус бенд“ Васко Кръпката ще представи мултимедийна презентация за пътешествието си из Съединените щати. Групата ще пристигне от София на 22 февруари, специално за 29-ти рожден ден на Дружество „Приятели на САЩ“.

Подготвяме изложба и презентация, с които ще отбележим една важна дата в историята на световната наука – 50 години от кацането на Луната, Заедно с Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ – Кърджали и Факултета по астрономия на СУ „Свети Климент Охридски ще представим български учени, участвали в подготовката на мисията.

Джими Хънт

Очакваме американският баскетболист Джими Хънт да проведе двудневен уъркшоп с момичетата от Баскетболен клуб „Орфей“.

 

Дружество “Приятели на САЩ“ – Кърджали

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.