Home » Авторски страници, политика

БГ правителството и работна група от ЕК обсъдиха Брекзит без сделка

2019.01.31 Няма коментари
Spread the love

Членове на българското правителство и работна група на Европейската комисия по Брекзит обсъдиха на 30 януари въпросите, свързани с отношенията с Великобритания при вариант на напускането й на Евросъюза без сделка, съобщи пресцентърът на МВнР.

„Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз е неин избор, но ние трябва максимално да намалим неприятните последици и да направим живота на бизнеса и на гражданите след Брекзит по-лесен“ – подчерта вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която председателства срещата.

Пред делегацията на ЕК, водена от зам.-генералния секретар на комисията Селин Гауер, Екатерина Захариева отбеляза, че България подкрепя единния подход в рамките на Европейския съюз по Брекзит. Захариева подчерта, че за страната ни най-важни остават въпросите по изтеглянето на Великобритания, свързани с бъдещите отношения в социална сфера, транспорта, правата и пътуванията на гражданите, търговията.

Представителката на ЕК Селин Гауер отбеляза значението на срещата с българското правителство. Тя заяви, че времето, оставащо до Брекзит, е много малко, а бизнесът и гражданите трябва да са подготвени за всички варианти, включително излизане на Великобритания без сделка.

„На ниво Европейски съюз работим така, че всички предпазни мерки по Брекзит да бъдат взети до датата на оттеглянето 29 март“ – каза Селин Гауер. Тя съобщи, че ЕК ще предложи три законодателни решения за предпазни мерки в контекста на Брекзит, свързани с образователната програма „Еразъм“, с бюджета на ЕС и със социалната сигурност на европейските граждани.

На пресконференция след срещата вицепремиерът Захариева съобщи за одобреното на 30 януари решение на Министерски съвет за план на българското правителство по Брекзит от две части. Първата част се отнася до прилагането на споразумението на напускане на Великобритания, а втората засяга напускането на Великобритания на ЕС без сделка.

„По отношение на гражданите на ЕС, в частност българските граждани – Лондон пое ангажимент тези, които живеят на територията на Великобритания към 29 март, да запазят правата си, които ползват. Съответно, българското правителство пое ангажимент на реципрочна основа към гражданите на Великобритания – около 7000 души на територията на България, да имат наистина лесна и проста процедура по регистрация. Те са добре дошли у нас“ – заяви Екатерина Захариева. Тя уточни, че в случай на излизане на Великобритания без сделка, европейските и британските граждани, които пътуват на територията на ЕС до 90 дни, ще пътуват безвизово, но без това да се отнася за дългосрочния престой. „Така че, безвизовото краткосрочно пътуване е общоевропейска политика и Комисията е подкрепила действия в тази посока. За нас е важно, защото има около 340 000 туристи на година от Великобритания, които идват в България. Те трябва да могат да пътуват без притеснения“, заяви Захариева.

Ръководителят на представителството на ЕК в София Огнян Златев благодари от името на Еврокомисията на правителството и на вицепремиера Екатерина Захариева за бързата реакция по организиране на срещата с работната група на Комисията. „Целта на това посещение е да може членовете на ЕК да запознаят правителствата на останалите държави-членки с това, какво се прави на ниво ЕС, свързано с подготовката на най-лошия сценарий по напускането на Великобритания без договор, и по важното – да чуем конкретните тревоги и притеснения, които всяка държава членка има“ – заяви пред журналистите Златев, се казва още в прессъобщението.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.