Home » Авторски страници, българи зад граница

Книговище – електронна игра за четящи деца

2019.01.17 Няма коментари
Spread the love

„Книговище“ е дигитална платформа, целяща да направи четенето привлекателно, желано и споделено удоволствие за българските деца в страната и по света

Зад проекта “Книговище” стоят три симпатични дами – Деси Гаврилова, Искра Джанабетска и Яна Генова, които са убедени, че четенето е удоволствие и може да бъде заразно. Вдъхновени от популярния в немскоезичния свят сайт „Антолин”, те решават да направят нещо подобно, но още по-добро, както уточнява Деси, и за българските деца.

Какво е Книговище?

Книговище.бг е вид игра на въпроси и отговори по прочетени детски книги – той е интернет платформа, която предлага въпросници към детски и юношески книги, с които децата проверяват степента, в която са разбрали и осмислили прочетения текст. В сайта децата избират заглавието на прочетената книга, отговарят на въпросите и печелят точки, качват нива, получават Книговищни звания и грамоти, както и генерират списък на прочетените от тях през годината книги. Достъпът до сайта се предоставя на учениците от учителя, като всеки ученик получава собствено потребителско име и парола. Важен ефект, който ползването на продукта в учебния процес поражда, е елементът на сравнение между децата, на „заразата“, така да се каже – покрай ползването на сайта децата естествено започват да говорят с приятелчетата си за книги и да четат повече” – обяснява Деси Гаврилова.

“Книговище” ще може да се ползва както от цели класове или училища, така и индивидуално или семейно. Платформата е насочена към ученици от 1 до 10 клас, с приоритет 1 – 7 клас. Достъпът ще бъде с абонамент, за да се осигури устойчивост на проекта, като за един ученик това ще бъде средно под 1 лев за година.

Сайтът ще може да се ползва и от българчетата в чужбина, като така те ще имат по-голям стимул да прелистват книжки на роден език. Той ще бъде незаменим помощник на родители и учители, които искат да поддържат жив интереса към българския език.

Основателките на “Книговище”

От идеята до първите стъпки

Идеята за “Книговище” идва от Деси Гаврилова, която живее във Виена. Тя наблюдава как 9-годишният й син не само чете книги, но и с въодушевление говори за тях. Причината е, че целият клас използва немския сайт “Антолин”, в който децата трупат точки за правилно отговорени въпроси по съдържанието на прочетена книга. Деси, която има сериозен опит с управлението на културни проекти, решава, че и българските деца трябва да имат такава платформа. До нея застават Искра Джанабетска и Яна Генова, и трите започват да градят платформата от нула. Валят идеи и предложения, присъединяват се доброволци от Time Heroes, които създават въпросници, и постепенно се създава цяла общност от хора, вдъхновени от идеята да направят четенето на книги занимателно и модерно за децата. На 21 януари ще бъде пусната безплатна демо версия на www.knigovishte.bg и всеки ще може да изпробва функциите на платформата. Вече е определена дата и за официалния старт – 24 май 2019 г.

Състояние “Добре”

Промяната е в четящите деца

Умението да се чете с разбиране и да се анализира информацията не е даденост, а се изгражда в децата. Електронните игри могат да бъдат част от образователния процес и да помагат на учениците да развиват своята функционална грамотност. Четенето възпитава ключови умения, необходими за 21 век – критическо мислене, творчески способности, умение за съвместна работа и за общуване. Книгите помагат на малчуганите да се изградят като интересни и любопитни личности, които да откриват красотата в живота.
С това свое разбиране проектът “Книговище” стигна до финала на “Промяната” – конкурс за социално отговорни инициативи на Нова ТВ.

“Книговище” достигна до финала заедно с още четири проекта, отсявани в продължение на половин година измежду 120 предложения. Първите трима победители в онлайн гласуването ще получат и финансова подкрепа. Ако вече сте харесали идеята и вярвате, че промяната е в четящите деца, гласувайте за “Книговище”.

Линк за гласуване – ТУК

Линк към Фейсбук страницата – ТУК

Състояние “Благодаря”

.

Елица Ценова,

Виена

—————————————————————————————————

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Интервю с една от създателките на “Книговище”, Деси Гаврилова, за Bulgaren.org – ТУК

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.