Home » Авторски страници, политика

Среща в София на Джон Съливан с Екатерина Захариева

2018.12.15 Няма коментари
Spread the love

Заместник държавният секретар на САЩ Джон Съливан се срещна вчера в София с българския вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, след което двамата дадоха съвместна пресконференция, информира пресцентърът на МВнР. 

„Добре дошъл на заместник държавния секретар на САЩ Джон Съливан, когото приемам само месец след срещата ми с държавния секретар Майкъл Помпео във Вашингтон“ – каза Екатерина Захариева на съвместната пресконференция. „Двете съюзнически страни развиват отношения на стратегическо партньорство и споделят общи демократични ценности“ – подчерта тя.

В отговор Джон Съливан каза, че отношенията между България и САЩ са по-силни от всякога и продължават да укрепват. „За нас е важна сигурността на България като наш съюзник в НАТО“ – каза Съливан. Той припомни, че през 2019 г. България ще отбележи 15 години от членството си в НАТО. „А страната ви е силен съюзник и много важен партньор и приятел в региона.“

Екатерина Захариева сподели с представители на медиите, че един от основните акценти в разговора между двамата и водените от тях делегации са били възможностите за подобряване на търговските отношения между България и САЩ. „По време на разговора Джон Съливан припомни неедократно, че е бил заместник секретар по търговията. Двамата се съгласихме, че въпреки ръста в стокообмена, има още много потенциал в отношенията ни“ – каза тя.

Министър Захариева е поставила на събеседника си и въпроса за сключване на социална спогодба между двете държави. „Той е много важен за нашите сънародници в САЩ“ – подчерта Захариева. Друга тема на разговорите е отпадането на визите за пътуващи към САЩ българи.

„Искам да благодаря на САЩ за доброто сътрудничество в тази посока и да изразя надежда, че България в скоро време ще бъде третирана като другите европейски държави и в близко бъдеще ще се стигне до отпадане на визите за наши граждани“ – каза Захариева.

По време на разговорите министър Захариева е поставила също въпроса за подкрепата на САЩ за приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. „Смятам, че стабилна демокрация се гради върху стабилна икономика, затова членството ни в ОИСР е наш приоритет. Нещо повече – българският бизнес е готов и вече участва в много органи и инструменти на организацията, а правителството има програма.“ – каза тя.

Съливан и Захариева подчертаха в отговор на журналистически въпроси, че за България е стратегически важна диверсификацията на енергийните трасета и източници. „Променената енергийна стратегия на България, с която решихме да участваме с 20% в терминала за втечнен газ в Александруполи, е още една гаранция за това“ – подчерта Захариева.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.