Home » Авторски страници

Българско обединение на шофьорите: Собствениците на МПС не са „брашнен чувал”

2018.12.13 Няма коментари

Българско обединение на шофьорите излезе днес с Отворено писмо до медиите. В писмото се казва: 

“Искаме да Ви обърнем внимание на факта, че собствениците на МПС в България не са „брашнен чувал” и не трябва да заплащат допълнително за всички грешки и недомислия, които са допуснали работещите в КФН.
Също така, искаме да Ви обърнем внимание и на факта, че само за последните 7-8 месеца сумите по премии за сключване на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” се завишиха с около 80%, без да има някаква основателна причина за това.”

Следва целият текст на писмото.

Уважаеми представители на медиите в Република България,

През посления месец имаше много оспорвана дискусия във връзка с въвеждането системата „бонус-малус”, за определяне на премията по задължителната застраховка Гражданска отговорност.

Представители на Българско обединение на шофьорите, Съюз на преподавателите по авто-мото подготовка и много други, многократно поставяхме въпроса, защо в Комисия по финансов надзор се занимават с поведението на водачите на МПС, вместо да се занимават с това, което им е записано като задължение, а именно: „Целта на осъществяваната от КФН контролна дейност е предотвратяване и преустановяване на закононарушения с оглед осигуряване защита на интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица”.

На проведените няколко срещи между представители на БОШ и СПАМП с КФН, ние отбелязахме многократно, че КФН не трябва да хабят ресурс по темата „поведение на водача на МПС на пътя”, понеже за това има други контролни органи, на които е вменен този контрол. Вместо това, КФН е добре да защитава интересите на застрахованите български граждани. В последните дни, научихме, че Съветът на бюрата “Зелена карта” е наложил мониторинг върху застрахователните дружества, опериращи на територията на Р. България.

Възможни последици от това може да са:

1. Вдигане на сумата по задължителната застраховка ГО.

2. Изключване на България от системата “Зелена карта”, което ще доведе до обявяване за невалидни на всички сключени застраховки между собственици на МПС и застрахователни дружества, опериращи на територията на България, в частта им за извън границите на страната ни.

Това действие би накарало собствениците на транспортни фирми, регистрирани в България, да сменят седалищата на фирмите си и да ги регистрират в страни от ЕС. Нещо, което ще доведе до спад в приходната част на бюджета на страната ни и на НОИ.

И от двете евентуални последици, потърпевши ще са само и единствено собствениците на МПС, които са регистрирани в Р. България.

Уважаеми представители на медиите,

Искаме да Ви обърнем внимание на факта, че собствениците на МПС в България не са “брашнен чувал” и не трябва да заплащат допълнително за всички грешки и недомислия, които са допуснали работещите в КФН.

Също така, искаме да Ви обърнем внимание и на факта, че само за последните 7-8 месеца сумите по премии за сключване на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” се завишиха с около 80%, без да има някаква основателна причина за това.

С уважение:

Йонко Иванов, председател на УС на Съюз на преподавателите по авто-мото подготовка

Христо Радков, председател на УС на Българско обединение на шофьорите

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.