Home » Авторски страници

Българският паспортен скандал добива международна известност

2018.12.28 Няма коментари
Spread the love

Голяма френска медия му посвети обширна статия. Давали се БГ паспорти и на ислямски терористи

Коментар на Григор Лилов

Около 115 000 души са се възползвали от натурализация в рамките на едно десетилетие. От 150 до 200 заявления са подавани ежедневно от чужденци, които са заплащали от 500 до 1500 евро за разглеждане на техните документи, написа големият френски вестник “Монд”.

„Монд” се позовава и на специализираният брюкселски сайт Еuractiv, съобщил въз основа на документи, че министър от правителството на г-н Борисов е замесен в трафика, а именно министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов – лидер на ВМРО.

Това е основно подзаглавие на статията:

„Министър участва в трафика”

Изданието отбелязва, че системата „паспорт срещу пари“ е била един от основните източници на доходи за тази партия. Петър Харалампиев, арестуваният директор на държавната агенция, е бил близък на ВМРО, което лидерите на партията отричат. Те от своя страна изискват „най-голямата строгост“ за виновните. Министър Каракачанов отрича да е замесен.

Европейската комисия се проявява като много предпазлива. Попитан в сряда, 19 декември, комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос посочи, че случаят е в компетентността на българските национални органи.

Медията говори за установени 60 международни престъпници, получили родни паспорти, включително и терористи (цитат): „Преди няколко месеца обаче Съединените американски щати са арестували албанци с български паспорти, заподозрени в терористична дейност.”

———————————————————————————————–

ОЩЕ ПО ТЕМАТА – коментар на редактора

Важно е да се уточни и да се знае, че процедурата по даване на българско гражданство включва задължително преглеждане на преписките на всички кандидати за гражданство от МВР и ДАНС, именно с цел да не се дава гражданство на хора, замесени или заподозрени в терористична или в криминална дейност. И това разбира се случва ПРЕДИ даването на БГ гражданство, което става с указ на вицепрезидента. Т.е. за всички такива чужди граждани, които са получили БГ гражданство, въпреки че са заподозрени в терористична или в криминална дейност, отговорността е на специализираните органи МВР и ДАНС. Не на ДАБЧ, която дава само удостоверения за БГ произход, и нейната отговорност е да не дава такива удостоверения на хора, които нямат БГ произход.

В този смисъл призивът на премиера Борисов към специализираните органи МВР и ДАНС да извършат проверка на всички получили БГ гражданство в последните години, дали сред тях има заподозрени в терористична или в криминална дейност, който той отправи след гръмването на скандала с ДАБЧ, бе всъщност призив към две институции да проверят постфактум собствената си дейност в това отношение и собствените си пропуски.

Също така е важно да се отбележи, че проблемът с даването на БГ гражданство, който започва с даването на удостоверения за БГ произход, не беше само в ДАБЧ, която се прочу достатъчно след скандала и всички погледи бяха насочени към нея, а и в Министерство на правосъдието, що се отнася до многото залежали преписки. И това е важно да се знае, защото мнозина смятат, че този проблем може да се реши просто с прехвърлянето на функцията по даване на удостоверения за БГ произход от ДАБЧ на МП.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.