Home » Авторски страници, българи зад граница

Тържество в Буенос Айрес в чест на Марио Нестороф

2018.12.10 Няма коментари

СЪРЦЕ КАТО ПТИЦА

„…Една птица сега лети към вас. Нейните крила се простират от Чако в Аржентина, до София, столицата на България. С тази птица летят толкова нежни думи и куплети, че ви понасят в полет над земята, на север и на юг, на изток и на запад“.

Тези топли думи вицепрезидента на Р. България, г-жа Илияна Йотова, отправи в специално свое видео обръщение към събралите се на вълнуващо тържество в Буенос Айрес, посветено на най-значимия творец в историята на българската емиграция в Аржентина – поетът Марио Нестороф (1936-1980). Г-жа Йотова говори за „певеца от Чако“, както още приживе е бил наречен, за съдбата му, както и за значимостта на неговата поезия днес. Рецитира в превод негов стих, с който изрази уважение към „…Аржентина, страната, която събира мигранти от целия свят – различни хора, с различни характери и с различни култури, но които заедно живеят и градят своите идеали“.

Поводът за празненството на 4.12.2018 г. беше откриването на кампания, лансирана от аржентинската правителствена организация Център за ориентация на мигранти и бежанци. Целта й е да представя и разпространява дейността на мигрантски творци, живеещи в Аржентина, които се изявяват в различни области на изкуството: литература, поезия, живопис, музика и т.н. С мисълта, че популяризирайки техните творби, работа и живот, това би заздравило културните връзки сред мигрантските общности и несъмнено би спомогнало за успешната им интеграция в обществото.

Идеята за тази инициатива беше предложена от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“. Преди време дружеството от Буенос Айрес инициира кампанията „Открий български талант“, която популяризира различни творци от Латинска Америка – българи или с български корени. Инициативата завоюва успех не само сред диаспората ни, но и в Родината, а и навсякъде по света, където има наши сънародници. Това вдъхнови Асоциацията да предостави своята идея на Центъра за ориентация на мигранти и бежанци. За голяма радост, тя беше одобрена и с леко изменение, приета под името „Открий талант сред мигрантите“. Като автор на предложението, съвсем естествено беше българската организация да подготви първата проява в рамките на тази кампания.

Без никакво колебание се реши да бъде представен творецът Марио Нестороф. За нас, българите, роденият в далечната провинция Чако поет е от особено значение, защото във вените му е текла българска кръв. През последните години неговите поеми намериха истинско признание и съхранението и популяризирането им се превърна в един от приоритетите на Асоциацията. Дейността по разширяването и преоткриването на хоризонтите относно поета бе подчертана и от писателя Боскин Ортега, който прочете свои стихове, посветени на Марио Нестороф.

На празника, за поета с български корени беше представена книгата „Ловец на мечти“ от Рубен Толоса, който освен литератор, е и певец. Авторът изпя няколко свои песни по стихове на поета, като изпълненията бяха акомпанирани с танци на Българо-аржентинската група за автентичен фолклор с художествен ръководител Хулио Родригес, сформирана наскоро от Асоциацията. След това, в чест на българския произход на поета, младежите от групата изпълниха хора от различни фолклорни региони от родината на неговите предци.

Кулминацията на празника беше прожектирането на документалния филм „Сърце като птица“, създаден от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, с автори Аксиния Иванова и инж. Иван Цанков. Тридесетминутната кинотворба въвежда зрителя в историята на емиграцията в Аржентина, като поставя акцент на българската емиграция в тази страна. Представя българската общност в родния край на Марио Нестороф и преминава в разказ за жизнения му път. Приживе той не издава книга и е малко известен със стиховете си. Но след смъртта му неговата поезия е оценена подобаващо и заема достойно място в културата на Аржентина. А в последно време, благодарение на усилията на Асоциацията, името на твореца става все по-известно и в България, и по света. Досега филмът е показван в София и Буенос Айрес, а преди малко повече от месец – в Скопие, на Четиринадесетата Световна среща на българските медии.

Лансирането на кампанията „Открий талант сред мигрантите“ беше уважено от страна на представители на властите на Буенос Айрес, в лицето на Хулио КрочиНационална дирекция за плурализъм и междукултурни връзки и от Алберто БенитоКорпорация Буенос Айрес Юг. Скъпи гости бяха Негово превъзходителство г-н Гижермо Азрак, експосланик на Аржентина в България, Валентин Бабов, консул на България в Аржентина, представители на различни общности, както и на българската диаспора от Буенос Айрес, приятели и съмишленици.


Г-н Бенито поздрави Гражданска асоциация „Българите в Аржентина за първото мероприятие в рамките на кампанията, като изтъкна, че българската общност е неразделна част от историята и културата на Аржентина. Разбира се, за успеха на този празник на българския дух допринесе и водещият Хулио Родригес, със своята концептуалната яснота и жив, неподправен стил.


На този празник Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ се възползва от невероятната възможност да покаже, в латиноамериканската страна, България във възможно най-добра светлина – чрез нейната култура. Нещо, което е в пълно съответствие със смисъла на съществуването на българската организация от Буенос Айрес, а именно: да направи Родината ни по-популярна, по-разбираема и по-обичана в тази част на света.


Видео обръщението на вицепрезидента на Р. България г-жа Илияна Йотова може да се види тук:

.

Аксиния Иванова,

председател на ГА „Българите в Аржентина“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.