Home » Авторски страници, българи зад граница

Предколедният концерт на Салон за българска култура и духовност

2018.12.09 Няма коментари

Светлина, която идва на света, за да ни спаси от мрака и злото. В тези дни улици, витрини и площади разпръскват светлина, градовете празнично светят, сякаш да ни накарат да търсим онази звезда, която, както тогава, е посочила Пътя, за да могат библейските мъдреци да Го открият.

В последния месец от годината всички сме с приповдигнато настроение за предстоящите празнични дни и се подготвяме за най-светлия за всички християни празник – Раждането на Спасителя. В тези дни всички ние поне за малко се спираме да се надпреварваме с времето и житейските си задължения, и се обръщаме към други ценности – тези, които могат да бъдат открити само в сърцето. Тогава по неписаните закони на небитието усещаме нуждата да бъдем по-различни и разбира се по-добри. Не само към семейството, приятелите и близките, но и към непознатия, болния, слабия…

Теди и Деси – Тwin Violas

За Салон за българска култура и духовност в Чикаго беше изключително удоволствие да организира на 7 декември благотворителен предколеден концерт с участието на Twin Violas – Теди и Деси. Имахме възможност да се насладим на прекрасна музика, непреходна и неподвластна на времето – класически музикални пиеси, романтични и популярни мелодии, както и да чуем Рождественски стихове от наши класици и от съвременни автори.

Радостна съм, че организирахме този концерт в православния храм „Св. Иван Рилски“ в Чикаго, място където отправяме молитвите си към нашия Спасител и измолваме щедростта Му. Свещеникът към православния храм – отец Димитър поздрави присъстващите, започвайки с молитвата „Отче наш“, и говори за силата и смисъла на Вярата. Голямата зала на храма оживя от светлината, от музиката и от топлината, която се излъчваше в очите на хората. Защото най-важен е огънят, който гори отвътре.

Може би пламъчето на този огън одухотворяваше и лицата на двете цигуларки и, независимо от студения зимен декември, усмивките им грееха. Но с онази топлина, която идва отвътре, от душата. Две цигулки и две тела, но слели се в едно – музиката, идваща от дълбините на пространството. Освен, че свирят прекрасно, те сами правят аранжиментите на изпълненията си. Може би този синхрон се дължи и на това, че те са свързани не само професионално и духовно разбира се, но и физиологически. Теди и Деси са близначки, родени в България, концертирали с успех в страната и Европа, а после за дълго разделени. За щастие вече отново са се събрали тук, в Чикаго, и заедно с музиката са едно неразривно духовно цяло.

Освен музика на Моцарт, Бах, Брамс, Вивалди, Хендел, Шостакович, те представиха и мелодии на Астор Пиацола, Нино Рота, Едуардо ди Капуа, Франсис Лей и др. Публиката в залата остана очарована след като чу и подготвената изненада от Теди и Деси – това бяха няколко изпълнения на популярни български песни, една от които е незабравимата „Ако си дал“, по текст на Иля Велчев и музика на Емил Димитров. Имаше нещо много символично в това напомняне за Истината, която винаги идва при нас, и това, че ако човек е дал от себе си поне една частица на любимата, на приятеля, на гладния… не е живял напразно.

Калина Томова

Освен музикалните изпълнения на Тwin Violas, Салон за българска култура и духовност беше подготвил и Рождественски стихове. Посланията на Елисавета Багряна, Архимандрит Серафим, Валентин Йорданов, Румен Ченков, Михаил Цветански, Гълъбина Митева и др. достигнаха до сърцата на присъстващите със силата на тяхното въздействие.

Калина Томова – поетеса и писателка от Чикаго прочете своята импресия „Рождественска нощ“. На фона на музика, която отвежда към подсъзнателното, беше вълнуващо да усетим внушението за присъствието на Спасителя. Той е тук и сега сред нас, всеки ден, там, където най-много имаме нужда от Него. Нека само да отворим сетивата си, за да усетим Неговото присъствие. Разказ и за радостта, и за истината, и за надеждата… В настъпилата тишина по време на нейното дълбоко емоционално изпълнение ние всички се потопихме в онази Рождественска нощ и като че ли усетихме блясъка на звездите. Затова и аплодисментите не спряха дълго след като тя завърши.

Малката Джени изпълнява “Ода на радостта”

За разнообразие на музикалните изпълнения, имахме удоволствието да чуем и 9-годишната Джени, която още преди да знае нотите, по слух е научила „Одата на радостта“. Съсредоточена и сериозна, тя изсвири мелодията на своя инструмент, който бе нарекла „мързелив акордеон“, защото няма клавиши, но пък ефектът е същият. Пожелаваме на малката изпълнителка това да бъде един успешен старт и начало на нейната музикална кариера.

Ние, българите, където и да се намираме по света, спазваме своите традиции, свързани с корените ни. Всяка година в нощта преди Рождество, в тихата, свята нощ в очакване идването на Спасителя, българското семейство се събира на трапеза, в която се разчупва пита с късмети. Дарина Проданова беше подготвила 12 късмети – 12 наричания, колкото са месеците в годината. Наричане за здраве, светлина, успех, за духовен път, за полет на високо и още, и още…

Залата на църквата продължи да се оглася от приятна музика, да се изпълва с присъствието на хората, усетили нещо красиво, стоплило душите им. На чаша вина и желанието още малко да останем заедно и да почувстваме преживяното. Концертът приключи, но хората още дълго останаха в залата и не бързаха да тръгват.

Скъпи приятели, в наближаващите благословени Рождественски дни, наистина стават чудеса. И ако ние отворим сетивата си, за да ги почувстваме, ще се усетим променени, а заедно с нас и всичко, което ни заобикаля. Изключително съм радостна, че последното за 2018 година събитие на Салон за българска култура и духовност беше този Предколеден концерт. Много се надявам той също да е допринесъл за тази промяна вътре в нас.

Но Рождественските дни не са просто само време от календара ни. Преди всичко те са състояние на духа. От все сърце Ви пожелавам, за Вас всеки ден да бъде Рождество и сърцата Ви да сътворяват своите малки рождества. Нека винаги да сте заобиколени от хора, които Ви карат да се усмихвате и топлят душите Ви.

 

Снежана Галчева,

председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.