Home » Авторски страници

Централната администрация ни струва т.г. безумните 8,5 млрд.

2018.12.24 Няма коментари

НА ВСЕКИ ХИЛЯДА – НАЙ-ВИСШ САНОВНИК

Коментар на Григор Лилов

Тази година администрацията ще ни струва над 8.5 милиарда лева (без коледните премии и годишните бонуси).

5239 са висшите сановници в България – министри, зам.-министри, ръководители и техни заместници на държавни агенции, изпълнителни агенции, комисии… (бройката е без съдебната власт).

Общо 11 754 са хората на ръководни длъжности само в централната администрация.

Горе-долу по един най-висш сановник се пада на хиляда души население, включително и кърмачетата, ако се пресмята само броят на българите, живущи на родната територия.

Според статистиката, в централната администрация (109 структури) работят 57 218 души (пада се по един висш сановник на 10 души персонал), в териториалнитеоще 41 817 души. Но статистическите данни не са меродавни и представителни.

Пълната картина се вижда от докладите за администрацията, които приема Министерски съвет (и които стават все по-постни и постни в последните години).

Последният от тях сочи увеличение на щата с 5% през 2017 г. (Данните за 2018-та трябва да ги има някъде през май-юни догодина, но прогнозирам, че най-вероятно докладът ще е готов пред декември 2019-та.)

——-

Щатната численост на администрацията е 139 665 души и постоянно расте от години насам, като отдавна е надминала бройката от социализма 107 000 души (напомням, че социализмът дирижираше и управляваше цялото национално стопанство и икономика – всички фирми бяха държавни).

Само в централната администрация щатът е 104 513 работни места!

——-

Задължително ще отбележа, че обобщената отчетност е непълна, защото (цитат): “Поради спецификата на своята дейност в ИИСДА (б.а.: – Интегрирана информационна система на държавната администрация) не са въвели данни за 2017 г.”.

*** Авиоотряд 28 (правителствените самолети)
*** Държавна агенция “Национална сигурност”
*** Държавна агенция “Разузнаване”
*** Държавна агенция “Технически операции”
*** Служба „Военна полиция“
*** Служба „Военна информация“
*** Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства
*** Централна избирателна комисия
*** Икономически и социален съвет към правителството
*** Национален военноисторически музей
*** Почивна база “Орлица”
*** Почивна база “Слънчев бряг”
*** Редакция на списание „Гора”

Най-сетне не е ясен и точният брой на консултативните съвети и наетите в тях лица (техните членове не се водят в щата на администрацията). Те се създават към правителството, министерствата, агенциите и комисиите. Аз зная, че централно – със закони са създадени 38 такива съвети и 32 – с постановление на правителството. Какво са правили министрите и шефовете на агенциите, само Господ знае.

На практика става дума за черна кутия! Не се знае колко се плаща за тях и за какво, какви хора са включени в състава им, с какво точно се занимават и въобще занимават ли се с нещо, каквото и да е то.

Защото данните сочат, че от тези известни 70 съвета, 7 съвета са имали заседания поне по един път на тримесечие. Разбира се, сред тези 7 има и рекордьори – Съветът по европейските въпроси е имал 30 редовни заседания, 1 извънредно и 25 процедури за неприсъствено вземане на решения.

Освен това 30 административни структури са изнесли маса свои дейности за близо два милиарда лева към частния сектор (аутосортинг), обаче числеността им е намаляла заради това със смехотворните 17 бройки. Общо за всичките!

——-

През 2017 г. разходите за администрацията (заплати, осигуровки) в консолидираният държавен бюджет бяха 7 милиарда 919 милиона и 300 хиляди лева.

До октомври вкл. тази година (последните данни) разходите са 7 милиарда 114 милиона и 800 хиляди левасредномесечно по 711.4 милиона.

ТАКА ЧЕ ТАЗИ ГОДИНА ЦЕНТРАЛНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА ЩЕ НИ СТРУВА БЕЗУМНИТЕ 8,5 МИЛИАРДА ЛЕВА!! (без коледните премии и годишните бонуси!)

———

И още малко данни:

*** Тази администрация ползва 355 000 телефонни номера (по 2.5 телефона на човек), централната администрация (49 министерства и ведомства) е заела за нуждите си 2648 сгради.

*** Официално (според доклада) 102 души са назначени на висши длъжности, без да имат необходимия професионален опит и ранг (б.а. – тази възможност е едно от безумията, записани в Закона за държавния служител). От тях 75 са на възраст до 29 години.

*** Всеки пети човек – 21% от всички висшисти в администрацията не са с образование по стопанските, правните, техническите, педагогическите, социалните науки и тези в областта на сигурността и отбраната. Остава да са специалисти например по кратките музикални форми или дявол знае какво още.

*** С оценка „Изключително изпълнение“ са 7 559 оценки или 11.2% от всички поставени оценки на служителите; оценката „Изпълнението надвишава изискванията“ е дадена на 35 639 служители или 52.7% от всички поставени оценки; с неприемливо изпълнение са само 76 човека, с незадоволително 827 души (1.2% от всички заети).

*** Въпреки изискванията, данни за допълнителните възнаграждения, бонусите и т.н. не се предоставят на ГД “Евростат” поради (цитат): “разнообразието и спецификата за всяка администрация, които не позволяват да се правят съпоставки с изминали периоди.” Не са дадени и данни за заплатите за второто полугодие на 2017 г., а само за първото. Не са представени и актуални данни, а само тези за първото полугодие на миналата година.

Сумите в таблицата, показана по-горе, трябва да се умножат по 2, ако съответният служителят е зает по европейски програми и задачи. Сумите за премиите, бонусите, допълнителното заплащане, за съвместяването на длъжности не са отразени в тях. Тази таблица е подадена на “Евростат” към Европейската комисия и съдържа информация само до 30 юни 2017 г.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.