Home » Авторски страници

Thanksgiving Day / Ден на благодарността

2018.11.22 Няма коментари
Spread the love

Днес е Денят на благодарността, който се празнува в САЩ всеки четвърти четвъртък на ноември. Thanksgiving Day е национален празник, отбелязван във всички щати. Смисълът му е свързан с изразяването на благодарност към Бога за плодородната реколта и за всичко, които сме придобили през годината, благодарение на Неговото милосърдие и щедрост. Макар и религиозен в основата си, празникът постепенно е придобил и светски характер. Денят на благодарността е един от най-обичаните и популярни празници в САЩ.

Прието е за начален ден на празника в да се смята 4-ти декември, когато оцелели с помощта на местно индианско племе заселници са празнували за първи път Ден на благодарността, след като са прекарали първата тежка зима от пребиваването си на новия континент. Това се случило през далечната 1621 г.

Илюстрация: Еwenglandhistoricalsociety.com

Илюстрация: Еwenglandhistoricalsociety.com

След отбелязването на първия Ден на благодарността празникът постепенно станал популярен и в други части на Северна Америка, но заселниците в различните части си избирали различни дни, на които да го празнуват. След Войната за независимост от Великобритания и създаването на САЩ, Конгресът препоръчал Денят на благодарността да се празнува в ден от годината, който да е един за всички.

През 1789 г. първият президент на САЩ Джордж Вашингтон обявил 26 ноември за Ден на благодарността. Празникът обаче продължил да се чества на различни дати в различните щати, докато с този въпрос не се заела Сара Джоузеф Хейл, редактор на изданието “Гуди’с Лейди’с Бук”, която овече от 30 години писала писма на губернаторите на различните щати и до всички президенти, като им предлагала Денят на благодарността да бъде признат за национален празник.

През 1863 г. президентът Ейбрахам Линкълн официално обявил, че Денят на благодарността ще бъде честван в последния четвъртък на ноември, във всички щати и от всички вярващи.

Снимка: Калина Томова

И оттогава до днес този ден е национален и семеен празник в САЩ, където живеят и стотици хиляди наши сънародници.

ЧЕСТИТ ДЕН НА БЛАГОДАРНОСТТА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ В САЩ И НА ВСИЧКИ АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИ!

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.