Home » Авторски страници, българи зад граница

Осигуряване и стаж на българските учители в чужбина. Срещи с националния омбудсман

2018.11.07 Няма коментари
Spread the love

СРЕЩИ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА АБУЧ
С ОМБУДСМАНА НА Р. БЪЛГАРИЯ, Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА,
И ДРУГИ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ

ПО ВЪПРОСА ЗА СОЦИАЛНОТО ОСИГУРЯВАНЕ И ТРУДОВИЯ СТАЖ НА
ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩЕ В ЧУЖБИНА

От месец август до днес, по инициатива на омбудсмана на Р. България, г-жа Мая Манолова, съвместно с УС на АБУЧ, бяха организирани и проведени няколко последователни срещи с представители на МОН, МТСП, НОИ, МВнР и СБУ, за обсъждане на възможностите за социално осигуряване и признаване на трудовия стаж на учителите в БУЧ и вземане на решение в полза на учителите зад граница.

През изтеклата седмица (29.10-02.11.2018 г.) се проведоха две такива срещи. Първата – на 30.10.2018 г. с г-жа Мая Манолова в приемната й. Участваха г-жа Атанаска Мутафчиева, главен експерт в отдел „Социални права, образование, здравеопазване и околна среда“ към кабинета на националния омбудсман, д-р Ирина Ботева-Владикова, председател на АБУЧ, и д-р Адриана Любенова, член на УС на АБУЧ. Гости на срещата бяха г-жа Петранка Стаматова и г-н Петър Стаматов, собственици на българския медиен портал в САЩ EuroChicago.

Бе отчетен крайнонезадоволителният резултат от петмесечните усилия на омбудсмана и АБУЧ, за намиране на решение на въпроса за социалното осигуряване и признаването на трудовия стаж на учителите в БУЧ. Като се изключи решаването на сравнително лесния казус за признаването на трудовия стаж и социалното осигуряване на преподавателите, командировани от МОН в Украйна и Молдова, решаването на проблема за останалите учители, и конкретно за тези, живеещи и работещи в Америка, за съжаление не намери решение. Институциите все още си прехвърлят решаването му една на друга, без да намерят общ път.

На 08.11.2018 г. предстои среща по същия въпрос на омбудсмана, г-жа Мая Манолова, с г-жа Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката към НС, със зам.-министъра на образованието и науката, г-жа Таня Михайлова, и с г-н Лазар Лазаров, зам.-министъра на труда и социалната политика.

В търсене на координирано сътрудничество между българските институции, още на 1 ноември бе организирана среща и с г-жа Екатерина Захариева, министър на външните работи на Р. България, по повод предстоящото ѝ посещение в САЩ. На срещата от страна на МВнР участваха посланик Чавдар Жечев, директор на Дирекция „Америка“, г-н Явор Койнаков, директор на Държавния културен институт към МВнР, и г-жа Елена Гебрева от същия институт. В срещата участваха и г-жа Мая Манолова, г-жа Атанаска Мутафчиева, д-р Ирина Ботева-Владикова, д-р Адриана Любенова, Петър и Петранка Стаматови.

Темата на разговора се обедини около въпроса за подкрепата от страна на МВнР за БУЧ, като се подчерта, че един от основните проблеми в настоящия момент е проблемът с признаването на учителския стаж на българските учители в чужбина, и по-конкретно фокусът бе насочен към работещите преподаватели в Америка, с оглед голямата българска диаспора там и липсата на двустранни споразумения по този въпрос с американската държава.

Посланик Жечев многократно изтъкна факта, че въпросите за стаж/пенсии/социална сигурност изцяло са извън компетенциите на МВнР. Мнението му е, че те трябва да се поставят и решат единствено от МТСП. Той разграничи два въпроса. Първият е – защо хора, работещи в български организации, с българско финансиране, да не могат социално да се осигуряват в България? И вторият – защо хората в Америка не се самоорганизират и обърнат с писмо до своите сенатори, в което да поставят този проблем за решаване.
Г-н Жечев подчерта, че въпреки многократните опити от страна на българската държава за сключване на социална спогодба със САЩ, до този момент е получаван вежлив отказ, поради липса на конкретни интереси.

От страна на АБУЧ бе изтъкнат фактът, че наскоро Унгария е постигнала такова споразумение и е добре да се проучи техният опит.

В края на срещата г-н Стаматов постави още два въпроса за обсъждане – първият бе за решаване на проблема за визите за САЩ за българските граждани, вторият – за възможността да бъде включено и статистическо преброяване на българите в чужбина, в предстоящото официално преброяване на българите през 2019/2020 г.

АБУЧ нееднократно е получавала отрицателни отговори от държавните институции и обяснения как даден въпрос е невъзможно да се реши. Но успехите ни и напредъкът в решаването на редица проблеми от национален интерес се дължат на настойчивостта ни и постоянното търсене на пътища за решаването им. Подобна решителност виждаме в лицето на националния омбудсман г-жа Манолова и вярваме, че с едно синхронизирано междуинстутиционно сътрудничество би могло да се постигне напредък, колкото и усилия да се изискват за това.

И тъй като не се очертава в близко време българите да започнат да се завръщат в родината си, професията преподавател по роден език в чужбина трябва задължително да бъде привлекателна, за да има продължители и съхранители на националното съзнание на стотици хиляди млади българи зад граница. И учителите да не се преквалифицират в по-доходоносни професии в чужбина, а да останат БУДИТЕЛИ.

 

Д-р Ирина Ботева-Владикова,

председател на АБУЧ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.