Home » Авторски страници

НБУ открива аудитория на името на доц. Кристиян Таков

2018.11.07 Няма коментари

Утре Нов Български университет ще открие аудитория на името на доц. Кристиян Таков, съобщи авторът на петицията за откриването на такава аудитория в СУ “Св. Климент Охридски” Татяна Ваксберг. Тази петиция беше подписана от над 4200 души, но за съжаление Софийският университет, в който доц. Таков преподаваше преди да почине и беше легенда за своите студенти, не пожела да назове аудитория на неговото име. Това е пожелал да направи Нов български университет, където Кристиян Таков е преподавал от 1993 до 1997 г. 

Доц. Кристиян Таков (1965-2017)

Ето какво пише Татяна Ваксберг във връзка с откриването на аудитория “Кристиян Таков” в НБУ:

“Утре Новият български университет (НБУ) ще открие аудитория на името на Кристиан Таков и ще приеме архива му от близките. Тоест, ще направи това, което беше поискано и отказано от СУ “Св. Климент Охридски”. В тази връзка е важно да направя едно уточение: инициативата на НБУ не е нито на приятелите, нито на близките. Никой не е ръчкал НБУ да вземе правилното решение. Това е изцяло тяхно дело, от началото до края. Безкрайни благодарности на НБУ, че сами избраха да постъпят така, че оцениха значението на този акт за живите юристи, че подходиха с такт и разбиране, че дадоха подслон на представата ни за почтено право и на надеждата ни, че за това право може да има и бъдеще.”

А ето какво пише за дарения архив на доц. Кристиян Таков в сайта на НБУ:

Снимка: НБУ

“През месец август 2018 г. Нов български университет получи ново ценно дарение. Това са архивни материали на доц. Кристиан Таков (7 ноември 1965 – 11 юли 2017), дарени от Галя Такова – неговата дъщеря, нейната майка доц. Боряна Мусева, и госпожа Галя Йончева – майка на доц. Кристиан Таков.

Доц. Кристиан Таков е ярка фигура в съвременната българска юридическа наука, изявен университетски преподавател, личност с пряко участие в изграждането на съвременното гражданско общество в България. Преподавал е в Софийския университет, Великотърновския университет и УНСС. В НБУ е преподавал от 1993 до 1997 г., където през годините е изнасял и публични лекции.

Дареният архив съдържа документи от научната, преподавателската, служебната и обществената дейност на доц. Таков, илюстративни и аудио-визуални материали, книги от личната му библиотека.

От документите с биографичен характер може да бъде проследена безспорната увереност, с която Кристиан Таков преодолява предизвикателствата в своя живот още от ученическа възраст – блестящ възпитаник на Немската езикова гимназия, встрастен и в своето хоби – фотографията, по-късно отличен студент в Юридическия факултет на Софийския университет, запазил старателно водените от него лекционни записки по Основи и история на правото (Въведение в правото, римско право), по гражданско право (история и теория на гражданското право, търговско, вещно, облигационно и финансово право) и по наказателно право.

Записки за лекции, конспекти, въпросници и тестове представят документите от преподавателската дейност на доц. Таков, материали от неговата хабилитация – академичното му развитие, варианти на негови правни текстове на български и немски език – научната му дейност. Ръкописните записки за публични лекции, за изяви пред различни медии, някои от тях водени през последните месеци от живота му, са доказателство за активната обществена дейност, допринесла за допълнителната разпознаваемост на юриста и преподавателя доц. Кристиан Таков.”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.