Home » Авторски страници

Десислава Иванчева и Биляна Петрова в мръсна, тясна килия вече 7 месеца. Протести в тяхна подкрепа

2018.11.09 Няма коментари
Spread the love

Петър Кърджилов и Диана Йорданова гладуваха една седмица, с искане към специализирания съд да измени мярките  на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от “задържане под стража” в “домашен арест”. След показния арест на бившите вече кмет и зам.-кмет на “Младост”, тези две крехки жени вече седем месеца се намират във влажна и мръсна затворническа килия, два на два метра, с аварийно осветление. А дори, когато се наложи да ги водят в болници преди време, ги водеха там с оковани ръце и крака.

На 8 ноември, по категорична молба на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, Петър Кърджилов и Диана Иванова са прекратили гладната си стачка. Скоро Кърджилов ще пътува до Брюксел за срещи с евродепутати и за да заведе сигнали за репресивното отношение към Иванчева и Петрова.

На 15 ноември, от 18 ч. местно време, ще има протест пред Съдебната палата в София, с искане за промяна на мярката на двете арестувани през април т.г. жени в “домашен арест”. 

Диана Йорданова и Петър Кърджилов. Снимка: Фейсбук

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Петър Къpджилов, 6 ноември 2018 г., коментар във Фейсбук:

“Днес е пети ден на гладната ни стачка с Диана Йорданова. Започнахме я с единственото искане към съда да измени мярките на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от “задържане под стража” в “домашен арест” – решение, което самият състав на спецсъда взе, но, след протест на прокуратурата, апелативният спецсъд го отмени с болшевишки аргументи. Основният играч в набедяването на Десислава и Биляна – кметът на ГЕРБ Петко Дюлгеров вече е удома си от десет дни.

Не чувствам толкова глад, колкото леко замайване и намаляване на физическата и менталната ми сила. Ръцете и краката изстиват по-бързо, затова нося с мен термос с гореща вода. Дневното ми меню в тези 5 дни се състои от: 2,5-3 л. топла вода, половин лимон, една лъжица мед, една лъжица зехтин и таблетка комбинирани витамини. Свалих четири килограма. Имам сила да пиша писма, да искам право на отговор от bTV, да шофирам, да излизам на протести.

Представете си какво е да не се храните 5 или 10 дни – на същия режим като нас. После си представете какво е да сте затворени за 5-10 дни във влажна и мръсна килия, два на два метра с аварийно осветление, и да виждате само един фрагмент от външния околен свят (тесния двор на ареста) само за един час на денонощие. А сега си представете последното, но че сте набедени и невинни като Иванчева и Петрова и сте в тази килия вече седми месец, без да можете да прегърнете най-близките си хора. Не можете да си представите последното, нали? Това се нарича ЕМПАТИЯ. И понеже я няма тази емпатия, няма я волята за свобода и справедливост, понеже всеки гледа предимно собствения си задник и тези на най-близките си, вместо да излезе на протест за освобождаването им, жените които посмяха да се опълчат на държавата-мафия ще гният и боледуват там в килията!

Кметът и зам.-кметът на “Младост” настояват да прекратим гладната стачка.”

 

Коментар на стената на Десислава Иванчева във Фейсбук, 8 ноември:

“Вчера Петър Кърджилов и Диана Йорданова отидоха на свиждане с Десислава Иванчева и Биляна Петрова в ареста, заедно с техните близки. Категоричната молба на двете към Диана и Петър е да прекратят гладната стачка. Точните думи на г-жа Иванчева са били: “България има нужда от хора като вас! Ние не можем да допуснем да излагате на риск живота и здравето си! Молим ви да прекратите гладната стачка!”

Двамата ще изпълнят молбата им и прекратяват гладната стачка от днес. В неделя д-р Кърджилов ще пътува за Брюксел, където ще проведе срещи с европейски депутати и лично ще заведе сигнали за политическата репресия в България срещу г-жа Иванчева и г-жа Петрова в отговорните европейски институции.

Следващото заседание по делото ще бъде на 16 ноември, петък. Елате на протеста за промяна на мярката на двете набедени жени в “домашен арест”, който ще проведем на

15 ноември, четвъртък
от 18:00 часа
пред Съдебната палата!”

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.