Home » Авторски страници, българи зад граница

Елк Гроув Вилидж и Перник се побратимиха

2018.11.19 Няма коментари
Spread the love

На 13 ноември 2018 г., в Council Chambers на чикагското предградие Elk Grove Village, се състоя официална церемония по подписване на споразумение за побратимяване между Елк Гроув Вилидж и град Перник. Кметът на Елк Гроув Крейг Джонсън приветства на заседанието на кметските наставници гостите от българската делегация. Той разказа за българското присъствие в района и за това, че по инициатива на активни българи от Перник и на генералния консул в Чикаго Иван Анчев е станало възможно началото на това сътрудничество.

Кметът на Перник Вяра Церовска разказа за историята на града, както и, че в местната управа черпят от опита на кметството на Елк Гроув за построяване на Технологичен бизнес център в Перник, което да доведе до подобряване на икономическото състояние на града. След което двамата кметове подписаха споразумението.

По-късно в сградата на кметството на Елк Гроув се състоя среща между Крейг Джонсън и Вяра Церовска. На срещата присъства и Иван Анчев.

Българската делегация за подписването на това споразумение включва, освен кмета на Перник и българския генерален консул в Чикаго, и зам.-кметовете на Перник Севделина Ковачева и Владислав Караилиев, кметът на пернишкия квартал „Изток“ Емил Костадинов, консулът ни в Чикаго Людмила Тасева и Габриел Апостолов – зам.- председател на Обществено-експертен съвет по култура в Перник.

По-рано същият ден гостите посетиха изложба в The Richard J. Daley Center в Чикаго, посветена на 75-годишнина от спасяването на българските евреи от Холокоста. Те се срещнаха и с ковчежника на Окръг Кук Мария Папас.

Вечерта на церемонията, освен представители на местни български медии, имаше и представители на Daily Herald, които интервюираха г-жа Церовска и отразиха по-късно събитието на своите страници, както и представител на местния Elk Grove Journal.

Текст и снимки:

Петранка Стаматова

—————————————————————————————

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

В рамките на посещението на кмета на гр. Перник и други представители на Община Перник в Чикаго, в следващите дни се състояха и други събития. Г-жа Вяра Церовска и нейните колеги се срещнаха с представители на българската общност във Ветровития град.

Те посетиха и църквата “Св. Иван Рилски Чудотворец” в Чикаго. Патронът на този български храм зад океана е патрон и закрилник на гр. Перник. В този град е роден и израснал и свещеникът, който служи сега в “Св. Иван Рилски”, отец Димитър Димитров.

Снимки: Фейсбук профил на отец Димитър Димитров

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.