Home » Авторски страници

Последното телевизионно предаване на Виктория Маринова

2018.10.08 2 коментара

Сайтът “Терминал 3” се обърна към медиите в България със следния текст, публикуван във Фейсбук:

Версиите за убийството на Виктория Маринова наистина могат да бъдат различни.

Бруталният акт, обаче, ни доказа окончателно две неща: че версията за убийството на българската държава е една – корупцията, която държи политическото статукво на хранилката, и че версията за самоубийството на българската журналистика също е само една – страх да не бъдеш изхвърлен от хранилката.

Последното предаване на Виктория докосна и двете неща – то беше посветено на корупцията в държавата и доказа, че тя е журналист, който не се страхува. В тази професия има една безсмъртна максима: всеки е толкова голям, колкото е последната му работа.

Медиите на статуквото умишлено пропуснаха да разкажат за последната работа на Виктория. Дали има по-добър начин да изкажат съпричастност към своя колега, от това да отдадат дължимото на работата му? Не. Нещо повече – биха могли да поискат разрешение и да излъчат цялото й предаване. И по този начин да дадат най-високата трибуна на своята колега журналист – собствената си. И не защото нейното последно предаване има или няма връзка с нейното брутално убийство. А защото е последната й работа. Преди да бъде убита.

Всички тези симптоми, обаче, бяха изброени от чуждите медии: България е сред най-корумпираните държави в ЕС, в България владее наратива на езика на омразата спрямо насилието над жени, България е една от малкото държави, която не ратифицира Истанбулската конвенция и по този начин отхвърли международните усилия за справяне на решаването с проблема с насилието върху жените и децата, България е на дъното по отношение на свобода на медиите в ЕС… “Политико”, “Гардиън”, Би Би Си, “Фигаро”…

Емблематичната Ан Апълбаум от също толкова емблематичния “Вашингтон Поуст” написа в Туитър: “Още един журналист беше убит. Отново, разследвайки корупция. Това е проблемът, който дефинира нашето време. Битката срещу систематичната, институционализирана корупция – в България, както и в САЩ – е само началото.”

Най-страшната диагноза за умиращата държава всъщност е, че у всички нас остава трайното усещане, че никога няма да научим истината за бруталното убийство на Виктория Маринова. Защото никога не научихме истината за нито едно знаково убийство от най-новата си история. Защото държавата не може да се грижи за своите живи, а камо ли за своите мъртви.

#АзСъмВиктория

* “Терминал 3” още вчера даде своята трибуна и сподели последното предаване на Виктория. Споделяме го и в Еврочикаго. Направете го и Вие.

Напомняме, че днес се организира от 18.30 ч. до 21.30 ч. бдение пред църквата „Света Неделя“ в София, в памет на жестоко убитата журналистка от Русе Виктория Маринова (линк).
.

2 коментара »

 • Mariana said:

  “Her death immediately drew international condemnation.

  “Shocked by horrific murder of investigative journalist Viktoria Marinova in Bulgaria,” tweeted Harlem Desir, the media freedom representative for the Organization for Security and Cooperation in Europe.”

  https://www.bbc.com/news/world-europe-45777948

 • Raiko said:

  ” Модерният интелектуалец има мнение. За всичко. Зъбките му тракат нервно със скоростта, с която чука по клавишите.

  За него няма нищо свято. Това е всеядно. Хиена. Амеба. Всичко поглъща и след това изстисква през ципата на външната си обвивка.

  Готин е. Или е мацка. Изглеждат приятно. Но са мръсници. До дъно. Наричат се коментатори, блогъри, обичат да се показват. Но не са рапъри. И понеже не могат да пеят, изхвърлят думи през дебелото си черво. Както рапърите през устата.

  Всичко е гадно, долно и недостойно. Освен те. Те някак си изпъкват, че разбират. Че са над и отгоре. Липсата на мисъл е новия Шанел номер 5. Писъкът на модата в интернет. Рецептата им е проста. Всичко, което е смислено, трябва да бъде удавено в помия. Всичко, което расте, трябва да бъде ликвидирано в зародиш. Всичко е простотия, измишльотина или е платено от някого. От някой, който не ми плаща на мене, или от този, който ми плаща, за да храча по всичко. Аз съм критерий за интелектуалност. Моят термометър ми го показва.

  И понеже това е конкретно наблюдение, какво се случва?

  В България се случват много убийства, изнасилвания и други несъществени случки. Но, изведнъж, не щеш ли, светът взе че разбра. И тогава се почна. Интелектуалците се включиха мощно. Заливат всичко с помия. Трябва повече течност, и по-гъста. За да не се вижда нищо. Наливаш отгоре, колкото поеме. И колкото по-изискано пикаеш, толкова е по-секси. Всъщност обикновено тия нямат време за секс, защото изхождането отнема повечето им време. Сигурно дебелото черво ги боли от всички простотии, които прокарват през него. Но те са издръжливи.

  Посланието им е доста просто: няма истина, а и да има, тя е или безсмислена или курва. Има само миризма. Шанел номер 5.

  Стефан Черноколев

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.