Home » Избрано

Pекордно в историята повишаване на заетостта в САЩ за 95-а поредна седмица

2018.09.08 Няма коментари
Spread the love

Солиден ръст на заетостта и на заплащането на труда в САЩ през август

Американската безработица се стабилизира на рекорно ниско ниво от 3,9 на сто, съобщава БНР, от чийто сайт са следващите редове.

През август новоразкритите работни места в САЩ се увеличиха по-силно от очакваното, нараствайки с 201 хиляди, докато безработицата стабилизира на ниво от 3,9 на сто. Това е поредно доказателство за солидно представяне на трудовия пазар на водещата световна икономика. Заплащането на труда също нарасна доста по-силно от очакваното до най-високо ниво от края на последната голяма американска рецесия през юни 2009 година, което пък е знак за нарастващ инфлационен натиск.

Неселскостопанската трудова заетост се увеличи през август с 201 000 работни места при осреднени очаквания на финансовите пазари за малко по-слабо повишение с около 191 000, показват данни на Министерството на труда. Това представлява рекордно в историята повишаване на заетостта в САЩ за 95-а поредна седмица.

За последните три месеца разкрити средномесечно 185 хиляди нови работни места, което е малко над техния средномесечен растеж със 182 000 през изминалата година, когато американската икономика успя да генерира 2,173 млн. нови работни места, съобщава Министерството на труда. Днешните данни са поредно доказателство, че 2018-а ще се окаже осмата поредна година с растеж на заетостта с най-малко 2 милиона. Това би представлявал едва вторият подобен период след предходния през 90-те години на миналия век, при който водещата световна икономика успя да създаде толкова много работни места за по-продължителен период.

Нивото на безработица стабилизира на юлското ниво от 3,9%, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за негово понижение обратно до 18-годишното дъно от 3,8%, достигнато през месец май (най-ниска безработица в САЩ от април 2000 година насам, като по-ниски нива бяха отчетени за последно през далечната 1969-а година).

През август в частния сектор на американската икономика бяха разкрити 204 000 работни места, в държавния сектор бяха съкратени 3 хиляди. Здраво повишение с 53 хиляди е отчетно при разкриването на нови работни места в сектора на бизнес услугите, като броят на новонаетите т.нар. “бели якички” в рамките на последните 12 месеца вече надвиши 500 хиляди.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ се увеличи през август с цели 10 цента, или с 0,37% спрямо юли, достигайки 27,16 долара на час. На годишна база растежът на осредненото заплащане на труда се ускори изненадващо от 2,7% до 2,9%, отбелязвайки най-солиден растеж от юни 2009 година насам, когато беше краят на последната голяма рецесия в САЩ. Това сякаш е предпоставка за наличието на сериозен инфлационен натиск в резултат на по-високите разходи за труд. Продължителността на средната работна седмица през август остана очаквано в рамките на 34,5 часа.

Данните на Департамента по труда са поредно доказателство, че здравият растеж на американската икономика от пролетта вероятно ще остане в сила и към края на лятото.Трябва да се има предвид, че БВП на САЩ нарасна на годишна база през второто тримесечие с 4,2%, почти дублирайки растежа от 2,2% в началото на годината.

Солидното увеличаване на заетостта и изненадващо силното нарастване на заплащането на труда вероятно ще бетонират очакванията на финансовите пазари, че на предстоящото на 25-и и 26-и септември редовно заседание Федералният резерв ще повиши основната американска лихва за трети път през настоящата година.

Доходността на държавните облигации на САЩ също нараства като реакция на силните данни на Департамента по труда, оказвайки допълнителна подкрепа за зелените пари. Доходността на 10-годишните облигации се повиши към близо едномесечен връх от 2,93%, а на двегодишните краткосрочни книжа – към 2,695%.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.