Home » Авторски страници, Е-Списание

Конкурс: Открийте прессъобщението за арест на журналисти на сайта на МВР

2018.09.14 Няма коментари
Spread the love

Както вече съобщихме (вж. ТУК), Димитър Стоянов от Биволъ е бил задържан в ОДП – Перник, заедно със свой румънски колега, заради журналистическо разследване, свързано с ДжиПиГейт.

Припомняме, че разследването #ДжиПиГейт #GPGate е част от проекта “Exposing fraud in EU-funded projects in Romania and Bulgaria” на Биволъ и Rise Romania, финансиран от фонда IJ4EU на Европейската комисия и Европейския център за медийна свобода – European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF).

В нашия материал, който вероятно бе първият след съобщението на колегите от Биволъ, вече заявихме:

Считаме, че правата на нашите колеги бяха сериозно нарушени. Нищо в цялата история не обяснява кое наложи задържането на журналистите за почти 5 часа. Нищо не обяснява защо не им беше позволено да проведат телефонни разговори, когато бяха идентифицирани.

Нищо не обяснява и защо МВР не се хвърли активно да спасява горящите документи, а беше заето да задържа разследващи репортери.

Изразяваме възмущението си от факта, че местните и националните полицейски органи не оказаха нужното съдействие и не предоставиха точна и навременна информация за случващото се с нашите колеги.

Като доказателство за правотата на възмущението ни, предлагаме на читателите ни да намерят къде на сайта на МВР е публикувано съобщението за този скандал, който вече се превръща в международен. Съобщението е само от два кратки абзаца и от пресслужбата на МВР отказаха да ни дадат допълнителна информация, каквато, поради неколкократните ни питания, вече ни бяха обещали (вж. снимката)

Ето текста на самото съобщение:

“На 11 септември т.г. в ГДБОП е получен сигнал от журналист за намерение за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления – унищожаване на материали, свързани с обществени поръчки. След създадената необходима организация и проверка на сигнала, през вчерашния ден на територията на Перник са проведени оперативни действия от служители на ГДБОП и ОДМВР-Перник. В района на установеното място са задържани три лица, които в последствие са се представили като двама журналисти и адвокат.

Те са отведени в районното управление и след установяване на самоличността им и снемане на обяснения за целта на пребиваването им в района, са освободени.”

Редакцията на Еврочикаго организира конкурс с награда бутилка хубаво вино (за непиещите – кутия бонбони) за този наш читател, който намери това съобщение най-бързо на сайта на министерството. Единственото условие е да ни напишете как сте го открили, колко време Ви е трябвало да го намерите и дали смятате, че тези два абзаца са достатъчни по скандалния случай.

Пожелаваме Ви успех в търсенето и чакаме имейлите Ви!

.

 

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.