Home » Авторски страници, политика

Скандално! Полицията в Перник e задържала двама журналисти

2018.09.13 2 коментара

Димитър Стоянов от Биволъ е задържан в ОДП – Перник, заедно със свой румънски колега, заради журналистическо разследване, свързано с ДжиПиГейт. Полицията отказва да даде информация.

Ето какво пишат на своята Фейсбук страница журналистите от Биволъ:

В България започва явна диктатура!

Тази вечер нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж.

Атила днес е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотреби с обществени средства: “Заедно срещу завладяването на държавата” и за #ДжиПиГейт.

Атила Биро (Attila Biro)

Колегите ни са отведени в ОДП – Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с. Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ – Радомир, РПУ – Перник и ОДП – Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях.

Никаква връзка с колегите ни няма вече 3 часа. От ОДП – Перник с най-циничен тон отказват да ни дадат каквато и да било информация и затварят телефона. Свидетели сме на безпрецедентен полицейски произвол над журналисти!

Цяла нощ колегите ни са държани без връзка, адвокат и телефони в полицията. Главният секретар и кандидат за нов МВР министър Младен Маринов е бил известен за това и е в течение на позорната репресия срещу журналистите, които са третирани като Десислава Иванчева!

Тази репресия ще бъде направена достояние на всички международни организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света! Скандалът е колосален!

От Евроичикаго не открихме в Гугъл нито едно съобщение в българска медия, но в Румъния вече знаят за задържането на техния журналист – вж. видео:

.

“Данни за мащабна и всеобхватна корупция в европроекти излизат от скритото счетоводство на мрежа от консултантски фирми, свързани с големи строителни компании. Биволъ (вж. линк) разполага с непублична документация за десетки проекти, на обща стойност стотици милиони лева. Сред тях има счетоводни файлове с изрично отбелязани суми за подкупи” – пише в  прессъобщението си Гражданско движемие БОЕЦ, което публикувахме ТУК.

Еврочикаго ще направи опити да се свърже с полицейското управление в Перник и с колегите от Биволъ за още информация по скандалния случай, който ни връща в едни други времена и ни доближава до днешна Русия, където само преди два дни шефът на Росгвардия, генерал Золотов, обяви дуел на разследващия Алексей Навалний и го заплаши, че ще го направи на котлет – вж. тук.

Допълнение от 10:00 часа сутринта

«Би трябвало да са освободени към 4:00 ч. сутринта» – съобщиха първи сред националните медии БНР, малко преди новините в 10:00 ч. А после и в самите новини.

От редакцията на Еврочикаго с часове звънихме в полицията в Радомир и в Перник, в прокатуратурите (Окръжна и Районна) на Перник, обаждахме се и на пресслужбата на МВнР. Никой не ни даде смислена информация. Обещаха да го направят по-късно, а също и да има официално изявление по случая.

.

Допълнение от 14:00 часа

Ето как “Биволъ” описва хронологията на събитията:

Около 18:30 часа на 13 септември Стоянов и Биру получават информация, че за втори ден от централата на „Джи Пи Груп“, базирана на булевард „Черни връх“ в София се изнасят документи и техника.

Два дни по – рано Биволъ публикува данни за мащабна и всеобхватна корупция при разпределението на средства за европроекти. Тя произтича от скритото счетоводство на мрежа от консултантски фирми, свързани с големи строителни компании. Биволъ разполага с непублична документация за десетки проекти на обща стойност стотици милиони лева. Сред тях има счетоводни файлове с изрично отбелязани суми за подкупи.

От няколко изпълнени проекта, свързани с фирмата „Джи Пи Груп“, се вижда и как се краде от проектите. Водят се паралелни количествено стойностни сметки, извършва се значително по-малко работа от предвидената, влагат се по-малко материали, но всичко се фактурира на разплащателния орган както е по задание и фирмите получават пълната сума.

Ден след публикуването на статията от офисите на „Джи Пи Груп“ започна организирано изнасяне документация и техника, което беше валидирано от Биволъ. То продължи и на следващия ден. Сътрудници на разследващия сайт проследиха лекотоварните автомобили, които бяха пълни с документи. Те се отправиха в района на гр. Радомир, където започна изгаряне на документите.

Димитър Стоянов и Атила Биру получиха обратна връзка от редакцията, за да заснемат унищожаването на документацията, която се оказа, че е свързана с европейски проекти. От редакцията на Биволъ беше подаден сигнал и към МВР, тъй като в нарочна среща по-рано от ведомството обявиха, че са се сезирали по случая.

Когато Стоянов и Биру се появиха в района на местопроизшествието – мястото където горяха документи, те откриха множество чували с нарязани на шредер листа и горящи папки с документи от европейски проекти. Сред тях имаше такива с подписи и мокри печати.

В този момент журналистите бяха задържани от патрулна двойка на ОД на МВР Перник. Полицаите с бронежилетки и пистолети им разпоредиха да легнат на земята. После „закопчаха“ двамата журналисти с белезници, а телефоните им бяха отнети. 30 секунди по-късно Стоянов и Биру успешно се легитимираха с PRESS карти и документи за самоличност, Журналистите обясниха, че са край пожарището, за да спасяват евентуални доказателства за корупция.

Личните документи и обясненията обаче не помогнаха. След около час белезниците бяха свалени, но никой от двамата не получи полагащите им се телефонни обаждания.

Два часа след задържането на местопроизшествието се появиха оперативни работници, които при опит да огледат „кладата“, намираща се в трап на полето край ЖП гара Егълница, неволно я разпалиха отново. След още 20 – 30 минути на терена се появи и противопожарен автомобил и започна гасенето на горящите документи. В това време Димитър Стоянов и Атила Биру все още бяха задържани.

Разтревожени от липсата на контакт, от редакцията на Биволъ се свързаха последователно с РПУ-Радомир откъдето ги насочиха към ОДП-Перник, където отказаха информация и затвориха телефона. След многобройни обаждания за изясняване на ситуацията от пресцентъра на МВР съобщиха към 1 часа през нощта, че журналистите не са задържани, а са отведени за даване на обяснения в Радомир. На въпрос защо няма връзка с тях не се получи отговор.

След сигнал от Биволъ и Rise Romania в ПРУ Радомир от София дойде румънския консул. Около 01:40 – 02:10 задържаните журналисти бяха отведени от патрулните полицаи в РПУ Радомир, за да им бъдат свалени обяснения по случая и да си получат протоколите за задържане, които са факт, опровергаващ пресцентъра на МВР. Оказа се, че журналистите са задържани защото са в района местопроизшествие, за наличието на което техните редактори са сигнализирали.

След свалянето на обяснения от двамата беше образувана полицейска проверка, която вероятно ще прерастне в досъдебно производство. В РПУ Радомир бяха донесени няколко чувала обгорени и цели документи, а на местопроизшествието беше изпратена огледна група.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов е разговарял с главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов и поднесъл извинения за задържането и създалата се ситуация, която той отдава на лоша комуникация с местната полиция, обезпечила местопроизшествието.

Омбудсманът Мая Манолова констатира, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност.

Общественият защитник е категоричен, че освен противозаконното лишаване от свобода на двама журналисти, се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на гражданите да получават и търсят информация.

Омбудсманът изисква пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъдат установени превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР. Липсата на информация остава впечатление в обществото, че е направен опит за възпрепятстване на журналистическо разследване.

Еврочикаго се присъединява към направените заключения от омбудсмана и мнението на наши колеги, което цитираме по-долу.

Считаме, че правата на нашите колеги бяха сериозно нарушени. Нищо в цялата история не обяснява кое наложи задържането на журналистите за почти 5 часа. Нищо не обяснява защо не им беше позволено да проведа телефонни разговори, когато бяха идентифицирани.

Нищо не обяснява и защо МВР не се хвърли активно да спасява горящите документи, а беше заето да задържа разследващи репортери.

Изразяваме възмущението си от факта, че местните и националните полицейски органи не оказаха нужното съдействие и не предоставиха точна и навременна информация за случващото се с нашите колеги.

Припомняме, че разследването #ДжиПиГейт #GPGate е част от проекта “Exposing fraud in EU-funded projects in Romania and Bulgaria” на Биволъ и Rise Romania, финансиран от фонда IJ4EU на Европейската комисия и Европейския център за медийна свобода European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF).

МВР публикува кратко прессъобщение за случая. Във връзка с това съобщение редакцията  на Еврочикаго организира конкурс. Включете се и вие! (Вж. повече ТУК).

 

2 коментара »

  • Lubomir Kanov said:

    The collaboration between the criminal elements, the former communists, the judiciary, legislative, police and executive powers in Bulgaria reached its culmination, achieving full control over the country. The name of this monster is Postcommunist Bulgarian Mafia. It’s most despicable actions are directed against the Freedom of Speech and are executed by taking over of all media outlets and suppressing of any voice opposing the power of the Mafia. The most disgusting role in all of this is played by the office of Chief Prosecutor and by the corrupted and intimidated Courts assisted by the Police which is indistinguishable from the preceding totalitarian oppressive “People’s Militia”.

  • Маргарита Йоцова said:

    Европа не трябва повече да си затваря очите и да хвали простия и корумпиран бойко. Това правителство и парламент трябва да се обяви за невалидно, да се свика Велико народно събрание за промяна на коституцията, из основи да бъде променена.Президента също отстранен. За новите избори не трябва да се допускат партиите от сегашния парламент, изборите да бъдат електронни, защото всички партии- герб, бсп, дпс , оп,воля купуват и фалшифицират изборите. Под пълен контрол вътрешен и от Европа за да се освободим от тази нагла мафия.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.