Home » Авторски страници

Държавата – слаба, медиите – слаби, обществото – слабо. Само мафията е силна

2018.09.27 2 коментара
Spread the love

Снимка: Фейсбук профил на Димитър Стоянов

За 2017 година са убити 65 журналисти. Или поне за толкова знаем! Над 300 колеги са в затворите, заради работата си. Голяма част от тях в турски затвори!

Броят на убиваните репортери и фоторепортери непрекъснато нараства.

Преди време бях на обучение, организирано от #OCCRP, на което се преобладаваха техники за превенция и лична сигурност. Лекторите питаха кой от нас – обучаваните има опит с нападения, бил е проследяван и заплашван. Сред обучаваните имаше колеги от Русия, Украйна и Близкия изток. Оказа се, че само аз съм констатирал, че съм следен и съм разпознал “преследвачите”. Естествено, защото съм част от екипа на #Биволъ. Много се чудих защо аз, който живея в страна от ЕС, имам опит в тази посока, а колегите от “горещите точки” – не. После ми “светна”. Аз бях следен след разследването на аферата с откраднатите от “Апия” пари, 24 милиона евро за румънските бедни. Същият казус, в който, по думите на свидетели и според румънската прокуратура, е замесена #ФалираЛиПИБ!

Да, бях следен, непознати влизаха в дома ми, докато аз не бях там; и да, заплашваха ме! В диктатурите, обаче, това не се случва. Там просто пращат прокурор и полиция, а те арестуват журналистите. Всъщност, и у нас вече се случва така. За щастие, все още инцидентно. Ама Иво Спиридонов, директор на ГДБОП, го намира за нормално и приемливо! Ми в Русия и Турция така правят! Челен опит, дето се вика…

За капак, пребиха колегата Димитър Върбанов от екипа на “Господарите”. Това е последната капка, която трябва да прелее чашата на общественото търпение!

Властите се провалят в борбата с престъпността. Нямат желание да се борят с корупцията, защото това все едно да се борят със себе си! Провалят се в защитата на правото на гражданите да бъдат информирани! Правителството не гарантира свободата на словото, нещо повече! Саботира ПРАВОТО на гражданите да бъдат обективно осведомени!

Да бе, у нас няма разстреляни журналисти, като в Русия например! Все още! Но, ако почакаме още малко, и това ще се случи!

Държавата е слаба, медиите са слаби, обществото е слабо! Само мафията е силна!

#Оставка

 

Димитър Стоянов

2 коментара »

 • Сърбов said:

  Заради съзнателния или не опит на репортера да подведе обществеността с действията си след приключване на репортажа излъчен в предаването, продуцентът Джуди Халваджиян отстранява Върбанов от екипа на предаването.

 • Mariana said:

  „Господари на ефира“ с „бития“ си журналист помогнаха за ситуацията и Бойко нареди незабавно да бъдат хванати биячите.
  Добре, ама „Медиапул“ хванаха камерите на склада и се оказва, че журналистът е готов за актьор и само от Холивуд не са го забелязали още.
  Много беше важно да се набие в главата на обществото, че журналистите са едни измамници, които, ако ги арестуват – като тези от „Биволъ“, народът да си каже: „А, те са арестувани, колкото онзи беше бит“.
  Въобще, чудесно е да се внушава на обществото, че всички са маскари, но нашите маскари са по-хубави!”

  https://www.eurochicago.com/2018/09/shtur-den/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.