Home » Авторски страници

Болен от рак лишен от последващо лечение заради липса на лична карта. Писмо до институциите

2018.09.04 Няма коментари
Spread the love

Тази публикация съдържа писмо до различни институции в България, изпратено вчера, 3.09.2018 г., във връзка със случая “Юри Сарев”. Това е социално слаб български гражданин, който първо два месеца бе оставен без никаква здравна грижа, докато най-накрая с посредничеството на социални служители бе приет в УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” в София на 8 август т.г. и на следващия ден веднага бе опериран, като бе отстранен тумор от гърлото му. За да постъпи на последващо лечение с лъчетерапия в ИСУЛ, той се нуждае от документ за самоличност, издаването на който в неговия случай се оказва сложно, тъй като адресът, на който е бил издаден последния му документ за самоличност в родния му Златоград, където той не живее от години, не съществува. Юри Сарев живее заедно с приятелката си в едно мазе в околностите на София, което мазе те двамата скоро трябва да напуснат. Хазаяите му не желаят да му дадат адресна регистрация, общината, на чиято територия се намира това мазе, не проявява също желание да съдейства за издаването на адресна регистрация, без която не може да бъде издадена и лична карта на Юри Сарев. Нито Юри, нито неговата приятелка Росица, която се грижи за него, имат собствен дом. Първото писмо до институциите във връзка със случая “Юри Сарев” е изпратено на 18.07.2018 г.

До

Министерство на труда и социалната политика
Министерство на вътрешните работи
Министерство на здравеопазването
Комисия по здравеопазването при НС
Комисия по труда, социалната и демографската политики при НС
Комисия по правни въпроси към НС
Агенция за социално подпомагане
Социално подпомагане – София град
Социално подпомагане – ж.к. „Младост“
Социално подпомагане – Златоград
Социална служба – Панчарево
Дирекция „Български документи за самоличност“ към МВР
8-мо РПУ – София
Столична община
Община Панчарево

Копие до:
УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

 

Уважаеми дами и господа,

Пиша Ви това писмо във връзка със социално слабия български гражданин Юри Сарев, болен от рак, заради който не за първи път пиша до различни институции.

Благодаря на Социално подпомагане – Златоград за съдействието и за това, че са изпратили копие от акт за раждане на Юри Сарев на колегите си от Социално подпомагане – „Младост“, София, чрез които този акт вече е бил предаден на самия човек.

Благодаря и на социалните служители от „Младост“ за тяхното съдействие за приемането на Юри Сарев в УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”, където той бе приет на 8 август т.г. и веднага, на следващия ден, опериран.

След престоя си в ИСУЛ той е бил изписан и са му казали, че трябва да се яви пак, но задължително с документ за самоличност. За да продължи неговото лечение с лъчетерапия, от болницата искат той да представи такъв документ, какъвто Сарев няма. А и време няма, защото е важно лъчетерапията да започне скоро.

Проблемът с неговия документ за самоличност се оказва сложен и специфичен. Поради това, че адресът, на който се е водил в родния му Златоград, не съществува от години, той не може да получи лична карта на същия адрес. А в мазето на една къща в Панчарево, където живее заедно с приятелката си, той няма адресна регистрация, нито пък хазаите имат желание да му съдействат за регистрация за постоянен и настоящ адрес, както се изисква на практика в неговия случай. Даже хазаите ги гонят от това мазе, което е доста мизерно, но все пак е единственият дом, който Юри Сарев и неговата приятелка Росица, с която живеят на семейни начала, имат в момента. Защото нито той, нито тя имат собствено жилище. Юри Сарев никога не е имал никаква адресна регистрация нито в кв. Горубляне, където е живял преди години, нито в Панчарево.

Освен това от съответната община – в случая Община Панчарево, би било добре да проявят желание да съдействат на Юри, на един тежко болен човек, за издаването на адресна регистрация. Най-лесно е да се изпадне в нещо като „Параграф 22“, дори да се намери човек, който да се съгласи да даде, макар и формална, адресна регистрация на Юри Сарев в Панчарево. Защото, за да се издаде документ за самоличност, трябва адресна регистрация, а за да се направи адресна регистрация, трябва документ за самоличност или примерно шофьорска книжка (каквито документи Юри Сарев няма). Община Панчарево може да изпрати, ако желае, едно писмо по образец до МВР, за да бъде издадена адресна регистрация, без наличието на документ за самоличност, но това зависи от добрата воля на кмета и на съответни служители в тази община. Вчера Юри Сарев е отишъл, впрочем, заедно със своята приятелка, и в Община Панчарево, където не са им обърнали никакво внимание.

Една социална служителка, впрочем, г-жа Иванчева (не знам дали тя работи в социалната служба в “Младост” или в Панчарево) е посъветвала миналата седмица приятелката на Юри да отиде в националната дирекция „Български документи за самоличност“, за да издадат на Юри оттам лична карта. Тя е отишла в тази дирекция, където са й казали да отиде пак, заедно със самия човек, на когото трябва да се издаде лична карта. После Юри Сарев и неговата приятелка са отишли заедно в националната дирекция, носейки копие от акта му за раждане, където служители са проверили стария постоянен адрес на Юри в Златоград, видели са, че той е невалиден и са му казали, че трябва да му се направи нова адресна регистрация, след което да отиде в 8-мо РПУ в кв. „Дружба“, което е и за Панчарево.

Освен това социалната служителка е казала за Юри, че той имал някакъв брат в Гърция, както и някакви други роднини, които живеели в „Люлин“. При положение, че Юри Сарев няма никакъв контакт с тези роднини, за които социалната служителка е разбрала най-вероятно от служебния национален регистър, до който обикновените граждани нямат достъп, се очаква може би, че той може да ги потърси. Вместо социални служители да се опитат да ги намерят те, понеже имат достъп до съответния национален регистър с данни, и да се опитат, независимо от прекъснатите роднински отношения, да ги помолят да дадат на Юри Сарев, макар и формална адресна регистрация, и после да съдействат на Сарев пред съответните общински власти, за издаването на такава адресна регистрация, те са оставили Юри Сарев и неговата бедна като него приятелка сами в този проблем.

След всичко това Юри Сарев се е озовал в положението да не може да направи нищо, за да му бъде издадена лична карта. Без която не може да отиде пак в ИСУЛ, за да му бъде приложена лъчетерапия. А той, както и неговата приятелка, могат да се окажат скоро и без дом. И благодарение на това, че две седмици след операцията, която е била направена на Юри в ИСУЛ, една нелека операция, продължила часове, която е изисквала присъствието на близък човек, който да се грижи за оперирания, приятелката на Юри е изгубила и работата си като камериерка в един хотел, защото се е наложило да се грижи за Юри и да отсъства доста дни от работа. На всичкото отгоре, понеже Юри не може да говори, той нищо не може да направи сам, с никого не може да говори, в никоя институция, ако не е неговата приятелка, която да го придружи и да говори вместо него.

Уважаеми дами и господа,

Аз не знам как например бездомниците в София, каквито има не малко, могат да получат документ за самоличност, ако нямат такъв от дълго време и след като нямат на практика никакъв адрес. Но ми се струва, че е ясно, че има и някакъв законодателен проблем. Че трябва да има някаква друга регламентация за адресна регистрация на такива хора, каквото друга регламентация, доколкото ми е известно, съществува в други страни. Мисля също, че сегашните социални и здравни регламенти не отговарят на реалната социална картина в България. И изпадналите на социалното дъно български граждани, дори да умират, много трудно може да влязат в болница, ако нямат здравен статус и документ за самоличност. А от бездомни или на път да станат такива, които са без редовни документи за самоличност, се иска задължително адрес, какъвто те може да се окаже, че нямат, дори формален.

Затваряйки тази скоба за общия проблем, достатъчно значим, спорен мен, който наистина съществува и за който се надявам, че ще се намерят законодатели и управленци да му обърнат внимание, се връщам към конкретния случай с Юри Сарев. И апелирам към всички Вас да не оставяте един болен от рак, отчаян човек, който вече беше оставен два месеца на произвола на съдбата, преди да бъде приет в ИСУЛ и да му бъде направена спешна операция на тумора в гърлото му, да чака още неизвестно колко, за да получи документ за самоличност и да може да му бъде извършена лъчетерапия. В неговия случай, понеже изглежда е закъснял, всяко забавяне на необходимото последващо лечение е нежелателно.

Затова, или от болница ИСУЛ трябва да направят някакво изключение и да приемат Юри Сарев за лечение с лъчетерапия без документ за самоличност, или, дори и да направят това изключение, съответните общински власти и съответните органи на МВР трябва да се задействат, да влязат в координация помежду си, с помощта на социални служители, така, щото на Юри Сарев да бъде издаден възможно по-скоро документ за самоличност.

Тежко болните хора, уважаеми дами и господа, нямат време да чакат изменения на законови регламенти. На тях трябва да може да им се помогне и при сегашните регламенти, които не са ги предвидили някак си и затова изискват от социални и общински служители, от лекари и служители на МВР някакви допълнителни усилия, без които проблемът не може да бъде решен.

С уважение и в очакване на бързи отговори и реакции от Ваша страна,

Мариана Христова

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.