Home » Авторски страници

Цена – 10 процента, комисионна – 90

2018.08.29 Няма коментари
Spread the love

Карикатура: “Дневник”

Някога, някога, толкова някога, колкото деветнадесет лета, като гледах как в дружен съюз представители на иначе воюващи партии, действаха съвсем демократично и несъмнено социално в Перник на великия принцип на българската криминална приватизация:

Кой що докàчи!
(надявам се, че не се налага превод от пернишки),

аз в едно интервю ли, в статия ли, предрекох нещо, което от отчаяна прогноза стана постепенно самосбъдващо се пророчество:

Ще дойде време, когато реалната цена и получената комисионна ще си разменят местата, т.е. комисионната ще бъде колкото цената, а цената ще стане колкото комисионната.

(Повод да бия камбаната тогава бе безобразие, видяно с очите ми – как се продава едно уникално оборудване: ако реалната му цена бе, да кажем, 1 милион, то бе продадено за 100 000 и това влезе в бюджета на държавата; а комисионната бе 900 000 лева и тя влезе в джоба на политика-бизнесмен.)

Ето така вече става в Отечеството ни любезно!

Трябва да се направи нещо – инфраструктура, европроект, селско стопанство, ремонт, екология, стадион, водопровод и т.н., и т.н.

Получават се едни пари, от които по принцип, както е “нормално”, “могат” да се вземат едни 10%. Но не, взимат се 90%, а с 10% се прави каквото има да се прави, колкото за Бог да прòсти. А понякога после ние казваме Бог да простù онези, които са станали жертва на този начин на правене на нещата.

Българското общество толерира корупцията. Да, ако попиташ директно един човек дали е против корупцията, той ще каже: Да! Но ако получи възможност да я упражнява, той като правило ще го направи. Корупцията се превърна в национален консенсус – че “там”, “горе” така се прави. това е норма, само наивниците и глупаците не го правят.

Но е крайно време да разберем, че корупцията е четворен убиец:

Тя убива демокрацията.

Тя убива европейскоста ни.

Тя убива нашата ценностна система.

Тя убива нас. Всъщност, тези от нас, на които се е спряло в този момент топчето на нейната рулетка.

Казах рулетка – да, пълното безразличие на българина към корупцията е игра на руска рулетка с нея. Не ни остават много опити, за да се убедим в това веднъж и завинаги.

 

Проф. Николай Слатински

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.