Home » българи зад граница, Е-Списание

Снежина Мечева за успехите на АБУЧ и равнопоставеността на българския език

2018.08.25 Няма коментари
Spread the love

Интервю със Снежина Мечева, говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина, взето от репортера на БНР Нина Цонева на 26.07.2018 г., на Конференцията на АБУЧ в Народното събрание в София, и излъчено на 16.08.2018 г. в предаването „12+3” на БНР.  

Снежина Мечева (вляво на снимката) в първия ден на XI годишна конференция на АБУЧ, 26.07.2018 г.

“От създаването на нашата асоциация ние поставихме въпроса, че българският език трябва бъде матуритетен и признат в страните – членки в ЕС. Както навремето беше някъде, например във Великобритания, имахме такъв матуритетен изпит по български, който помагаше на децата да влязат в университет. По-късно това бе премахнато като възможност.

Значи, 11 години поред ние ратуваме за това, защото нашите деца са дискриминирани. Уж ЕС и членките в него имат равни права, но се оказва, че нашите деца не ползват правата и привилегиите на англичани, германци, италианци, испанци и т.н. Чиито езици се изучават в местните училища, може с тези езици да се кандидатства в университети и това определено е бонус във всяка една образователна система. Нашия език ние единствено го поддържаме в нашите училища или в семействата самосиндикално, но това не носи никаква привилегия.

А в условията на днешните миграционни процеси, на нашата конференция българският евродепутат Малинов каза, че проблемът за мобилността включва всичко, което можеш и знаеш, да можеш навсякъде да го ползваш и да имаш подобни приоритети. Така че най-големият успех беше това, че от дълги години ние готвим петицията на АБУЧ за равнопоставеност не само на българския език, а и на другите т. нар. малки езици, на нивото и с възможността на останалите всепризнати езици.

В крайна сметка, не само, че петицията на АБУЧ до ЕП беше допусната, не само, че беше разгледана, а след това, по предложение на ЕК, тя бе разгледана в Страсбург и там всички я подкрепиха, никой не посмя да се изкаже срещу нея. И ние очакваме бъдещо развитие, рано или късно нашият език да получи този статус, да бъде матуритетен или да се издава някакъв сертификат, който да носи тези привилегии.

Другият голям успех на АБУЧ, може би най-големият ни успех досега – нашите колеги в Америка, с помощта на генералния консул Анчев в Чикаго, успяха не само да извоюват нов статус за българския език – т.е. децата да получат сертификат, и то от българска образователна институция – Департамента за езиково обучение към Софийския университет. Този сертификат се призна в много щати в Америка и вече се признава за децата, които го притежават, да могат да кандидатстват в колежи, университети и при наемане на работа да са с предимство.

Не само това извоюваха нашите колеги в Щатите, те извоюваха този изпит да могат да го държат не само абитуриенти, на възраст 12-ти клас, а да го държат и деца в по-малките възрасти – 5-ти и 8-ми клас. Не само това извоюваха те. Те извоюваха американската държава да заплаща този курс (б.р.: изпит), който първоначално се заплащаше от всеки, който иска да има сертификат. Извоюваха в един район на Чикаго, в държавните американски училища да се въведе, от учебната 2019-2020 г., изучаването на български език пет дена в седмицата по един час. Което е наистина един огромен успех.”

Цялото интервю на Снежина Мечева за БНР – в звуковия файл.

.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.