Home » Авторски страници, българи зад граница

Богородичен събор пред храма “Св. Иван Рилски” в Чикаго

2018.08.01 3 коментара
Spread the love

На 19 август, неделя, от 10.30 часа, ще започне Светата литургия в храма “Св. Иван Рилски Чудотворец” в Чикаго. След това, от 12.30 часа, ще започне традиционният Богородичен пикник-събор. Съборът ще се състои скоро след големия църковен празник Успение Богородично, който се чества всяка година на 15 август.

На събора пред храма “Св. Иван Рилски” ще има богата трапеза, напитки, музика на живо, танци, беседи, веселие. Поканват се всички желаещи сънародници и вярващи християни да дойдат на 19 август на Светата литургия в храма и на празничния Богородичен събор.

.

3 коментара »

 • MIROSLAV MORALIEV said:

  ЦЪРКОВНИ МЕНТЕТА – “Животът през последните двадесет и повече години въведе в живота ни ментето – имитацията на различни стоки и не само. Ментето, както знаете, на първо място имитира външния вид на оригиналния продукт – надпис, цветове, общ изглед. Имитацията се открива обаче веднага, щом се опита продуктът или когато започнеш да го използваш. Ментето е нетрайно, с лошо качество, с две думи – не върши работа….

  Ние вече сме свикнали със стоките ментета – кои отбягваме, кои приемаме по принуда. Сега обаче започваме да се срещаме с още един вид имитации – църковните ментета, хора, които изглеждат като духовници, но в същността си не са такива. Те имитират външен вид, облекло, инсигнии и украси, начин на говорене, походка, израз на лицето, заявяват се като духовници от различен ранг. Те дори изпълняват ритуали на церемонии, които изискват християнски атрибути и “духовник”. ” – ПОЛИНА СПИРОВА

 • MIROSLAV MORALIEV said:

  Как се прави църковно менте?

  Най-често това се случва чрез матрицата “църковно-наказателни дела и разследване от архирейска комисия”. Делата се завеждат на провинили се клирици, но едва след като са скандализирали с противоканоничните си и противоуставни действията църковната общност. След съответен аргос, забрана за служение от Св. Синод, те се изпращат в едно своеобразно “чистилище”, наречено “разследване по църковно-наказателно дело”, и се очаква, че докато трае процедурата, те ще се каят за сторените грехове и грешки. Престоят в “чистилището” обаче трае неопределено много дълго. През това време тези клирици, които обикновено са доста активни по своята природа хора, изпробват прага на търпимост на архиереите и границите, които могат да пристъпят по време на наказанието. Оказва се, че и двете са високи и широки.

  На синода сърце не му дава да завърши църковно-наказателното производство и да реши съдбата на наказания клирик. Така “аргосаният” заживява в един свят между престъплението и наказанието, живот на пълна свобода, защото няма какво по-лошо да ти се случи в БПЦ от това да ти се заведе църковно-наказателно дело, което вероятно никога няма да приключи…

 • Mariana said:

  Църквата “Св. Иван Рилски Чудотворец” в Чикаго е към Православната църква в Америка, г-н Моралиев, не към Българската православна църква. Така че тя не е подчинена на Св. Синод на БПЦ, респективно на задграничната епарпия на БПЦ за САЩ, Канада и Австралия, а на Българския диоцез на Православната църква в Америка.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.