Home » Авторски страници

Масова евтаназия на животни в Странджа. Защо?

2018.07.14 Няма коментари

Призив от Фейсбук група “Национален протест срещу безобразията в България”, отправен вчера, 13 юли:

“Хайде хора, вдигаме се утре всички да дадем отпор в Ямболско!
За София – 17:00 часа пред Парламента!

Това е баба Дора… от няколко дена плаче, не може да спре… и утре ще плаче… може би за последно. Живее с 30-те си козички и още толкова ярета, всички си имат имена, Гергана, Тодорка… това са децата й… Не спира да им говори, за тях живее, с тях става и с тях ляга… тази нощ за последно… утре ще бъдат евтанизирани… Всичките около 60 нейни ЗДРАВИ деца, с които тя живее и с които се изхранва. От утре баба Дора ще е празна…”

Плачещата Баба Дора от с. Шарково. Снимка: Д. Стефанов

Репортери на Радио 999 за това, което се случва в странджанските села:

“Днес (13 юли, б.р.) започна евтаназирането на дребните преживни животни и в село Шарково.

Възрастни хора, дали живота си за България, днес даваха животните си, за да бъдат умъртвени. Овце и кози, които старците храниха за последно. При обиколката на репортерският екип на 999 из селата през изминалите два дни, не бе открито нито едно видимо болно животно, а хората разказват, че дори и тези, посочени като заразени с чума, не са имали необходимите симптоми на болестта.

Повечето стада са създавани дълги години. За някои стопани, те дори са семейство. В Шарково екипът на 999 се срещна с жена, която целуваше козичките си и ги наричаше с имена… И очакваше да дойдат хората с белите „костюми”, за да ги умъртвят.

А в този момент ветеринари „обработваха” животни в една от най-големите ферми в селото, която е с около 800 преживни животни.

В три ямболски села трагедията на малкото останали жители е голяма.

Умъртвяването на над 1500 животни в Крайново, Шарково и Странджа се налага заради положителни проби за чума по дребните преживни животни, доказани във френска лаборатория. Стопаните настояваха за втора проба, а в региона това е единственият поминък.

Акцията по евтаназиране ще продължи и утре.

Предлагаме ви ексклузивни кадри, които заснехме на 13 юли в с. Шарково.

На 12 юли, докато животновъди протестираха с блокада на пътя към селата Шарково, Крайново и Странджа, ветеринарите и полицаите изпълниха получените заповеди. Те са преминали през обиколни пътища, част от които са “черни” и са достигнали до Крайново.

Ден по-късно в Шарково и Крайново се усещаше тягостна тишина и тежката мъка на хората.”

И още информация и видео на Радио 999 от вчера, 13 юли:

“Напрежение между протестиращи животновъди от община Болярово и органите на реда!
Протестиращите разбраха, че униформените са заобиколили протеста по черни пътища и са стигнали до село Крайново.
По информация на 999, в селото има около 30 полицейски коли.

Жителите се обявиха против умъртвяването на овце и кози в региона.
Местните се опитват да спрат ветеринарите, които трябва да започнат избиването на над 2000 животни в селата Крайново, Странджа и Шарково.

Евтанизацията се налага, тъй като пробите за болестта чума са положителни, съобщи д-р Стоян Колев от областната дирекция по храните в Ямбол. “Пробите са от европейска референтна лаборатория в Париж и на базата на това е издадена заповед, която указва принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на всички дребни преживни животни”, обясни той.

Стопаните настояват за втора проба. Според животновъдите обезщетенията, които ще получат, няма да са достатъчни за възстановяване на стадата и секторът ще бъде унищожен. Някои от тях съзряха и умишленост в предприетите действия, с цел освобождаване на територията.”

Коментари по темата за избиваните животни в Странджа:

Боряна Георгиева:

“Пробите са изпратени преди месец в референтна лаборатория във Франция. Как е възможно животните досега да не са измрели?
Или поне да имат признаци от заболяването, заради което ще ги умъртвят “хуманно”…
Защо проби не са направени в българска лаборатория досега и има ли такава в страната ни? Къде са българските експерти, научни работници с титли, какво е мнението им по въпроса? Ред други въпроси задават отчаяните стопани от Ямболско и Странджа…”

Стефан Стойков:

“За кравата Пенка какви репортажи правеха водещи журналисти! Днес за избиваните овце и кози НИЩО И НИТО ЕДИН ВОДЕЩ ЖУРНАЛИСТ НЯМА НА МЯСТО.”

Този плакат е качен във ФБ група “Национален протест срещу безобразията в България”, във връзка с масовата евтаназия на селскостопански животни в Странджа.

В социалната чрежа Фейсбук се разпространява и следният текст, за който се казва, че е от становище на учени от Център за оценка на риска, но дали действително е от становище на този център, и дали в разпространяваното становище няма и вмъкнати коментари от споделящите го в социалната мрежа, не можем да потвърдим. В сайта на Българската агенция за безопасност на храните, където има информация и за Центъра за оценка на риска, не намерихме качено публично становище за евтанизирането на животни в странджанските села. А заповедта за избиването на животни изглежда е била издадена от изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев.

“Стр. 11 и 12 от мнението на учените от Център за оценка на риска:

Клиничните признаци при PPR (чума по дребния рогат добитък) не са типични само за това заболяване, затова е необходимо на 100% да се направи и лабораторно потвърждаване на диагнозата. В диференциално диагностично отношение следва да се имат предвид шап, син език, ектима (Orff), шарка по овцете и козите, заразна плевропневмония по козите, ентеротоксемия.

• Достоверни са лабораторните методи – конвенционален RT-PCR, ELISA и real time RT-PCR.

• Съществува жива атенуирана ваксина (за Африка, Турция, Средния Изток и Азия), но в рамките на ЕС няма нито една лицензирана и одобрена за използване ваксина.

• При епизоотологичното обследване на огнището в с. Воден, обл. Ямбол, прави впечатление, че броят на животните, показали клинична симптоматика и патологоанатомични признаци е твърде малък и само в едно от трите стада, попадащи в 3 км. зона. Липсва епизоотичен ход на болестта и позитивен серологичен отговор за специфични антитела при първите изследвани контактни животни.

Правят впечатление необяснимо тежките рестриктивни и непропорционални за това заболяване ограничителни мерки, наложени от Европейската Комисия, засягащи цялата област Ямбол.

• От епизоотологична гледна точка изглежда, че няма връзка между двете ЕО във с. Воден и в с. Кости. Двете ЕО се различават и твърде много по наблюдаваната клинична симптоматика и непълнотите в патологичната находка. Най-вече разликата между тях е в скоростта на развитие на епизоотичния процес и отсъствието на важни за предварителната диагностика симптоми на PPR при ДПЖ и в двете стопанства.

• При епизоотологичното обследване на огнището в с. Кости, обл. Бургас прави впечатление, че броят на животните, показали клинична симптоматика и клиниката е по-отчетлива, но има и явни различия с тези от с. Воден, Ямболско.

В село Кости, във фермата на Атанас Петров, най напред при две овце и един коч преди около 20 дни преди 8.06.2018 г. са се проявили клинични признаци (подуване на главата, отток на лицето, лиги и крусти по езика и отстрани на устните, изтечения от носа). След няколко дни, постепенно около 10 животни вече са били болни с признаци на затруднено дишане и олюляване (слабост на крайниците) при изкарването им от обора. Нито едно от животните не е имало диария, която е характерна за заболяването PPR. Не са наблюдавани болестни симптоми при нито една от козите в стадото. Смъртността е била 0%.

• При така създалата се епизоотична обстановка само задълбочените молекулярно-биологични проучвания чрез използването на частичен (на F гена на PPRV) или пълен геномен секвентен анализ би спомогнал за получаването на допълнителна информация за източника на инфекция и начините на заразяване на ДПЖ в двете ЕО.”

“КАК ЩЕ ЖИВЕЕМ УТРЕ…” – репортаж на ЕРА ТВ

“Нашите животни са живи, весели са, пасат, ако бяха болни, досега оборът да е останал празен…” – казват местни жители. Някои от тях заявяват открито, че избиването на животните им е престъпление. Пробите, които са били изследвани във френската лаборатория, са били взети още преди месец и досега животните би трябвало да са измрели, казват животновъдите. Кметът на община Болярово в Странджа смята, че хората са прави, и ги подкрепя. 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.