Home » Авторски страници, политика

СБЖ: Спрете гаврата с българската журналистика!

2018.07.09 Няма коментари
Spread the love

Съюзът на българските журналисти публикува на сайта си позиция, с която се изразява дълбоко възмущение от нарушаването правата на журналистите и на свободата на словото. Позицията е свързана със законопроекта за медиите на Делян Пеевски, който СБЖ нарича безсмислен законопроект, “тъй като не показва ролята на властта при разпределянето на държавни и европейски средства за контролираните от нея медии, продължава да крие непазарното им кредитиране през банки, оставя на тъмно намесата на управляващите в рекламния пазар и разпространението на печата”. Следва целият текст на позицията на СБЖ, подписана от Управителния съвет на съюза.

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

Преди повече от година внесохме в Комисията по културата и медии към Народното събрание предложения за законодателни инициативи, които защитават журналистическата професия. Все още не сме получили отговор от българските законодатели за съдбата на нашите предложения, но вече станахме свидетели на прибързано приемане в Народното събрание на първо четене на законопроекта на Делян Пеевски и още трима депутати от ДПС за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения – безсмислен законопроект, тъй като не показва ролята на властта при разпределянето на държавни и европейски средства за контролираните от нея медии, продължава да крие непазарното им кредитиране през банки, оставя на тъмно намесата на управляващите в рекламния пазар и разпространението на печата.

Омерзени сме от наглостта на вносителите и безразличието на депутатите, които си затварят очите, че законопроектът се прокарва при явен конфликт на интереси в изгода на Делян Пеевски, не служат на обществения интерес и унижават журналистическата професия.

Нека се вслушаме в истината, изречена от големия български публицист Йосиф Хербст: „Да се спасява страната е едно, а да се спасява правителството е друго. За спасяването на страната може да се пожертва едно правителство. За спасяването на което и да е правителство обаче не може и не бива да се жертва страната.“

Нима ще допуснем българската журналистика да бъде жертвения агнец на властта?

УС на СБЖ ще информира Европейската и Международната организации на журналистите за проблемите и ще организира журналистическа дискусия за защита правата на журналистите и свободното слово на 12 юли (четвъртък) т.г., от 11.00 часа, в Съюза на българските журналисти, ет. 1.

УС на СБЖ

—————————————————————————————————————————————————–

ОЩЕ ПО ТЕМАТА 
за свободата на словото в България

Припомняме, че на 24 май т.г., по инициатива на Гражданско движение “БОЕЦ”, до Конгреса на САЩ бе внесена Петиция за възстановяване работата на радио „Свободна Европа” за територията на България. Петицията бе внесена от основателя на EuroChicago.com Петър Стаматов в кабинета на конгресмена Джо Уилсън (Joe Wilson), отговарящ в Конгреса за контактите и сътрудничеството с България. В инициативата се включиха водещи български журналисти и медии, както и Асоциацията за свободно слово „Анна Политковская“. Петицията е подписана от Георги Георгиев – “БОЕЦ”, Асен Йорданов – „Биволъ“, Люба Кулезич – журналист, Огнян Стефанов – „Фрогнюз“, Петър Стаматов – Eurochicago.cоm, Весислава Танчева „No-Coment“, Мирослав Иванов – „Трансмедия“ и Петър Пенчев – АСС „Анна Политковская“.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.