Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

2000 места в български ВУЗ за кандидат-студенти от историческата диаспора

2018.07.07 Няма коментари
Spread the love

На 20 юни 2018 г. се провежда заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание, при следния дневен ред: 1. Информация относно приема на лица от българска народност за студенти, пълен курс на обучение, във висшите училища на Република България за учебната 2018 – 2019 г.; 2. Разни.

На заседанието присъстват от Министерството на образованието и науката – Ангелина Ламбрева, директор на дирекция „Висше образование“; от Държавната агенция за българите в чужбина – Димитър Владимиров – зам.-председател, и Дилайла Михайлова – изпълнителен директор в дирекция „Български общности и информационна дейност“.

Относно кандидат-студентската кампания на лица от българска народност, Ангелина Ламбрева казва:

“Това, с което искам да започна, е най-новото, което сме направили – да улесним достъпа на младите хора от българските общности в нашите университети. Направили сме изменения и допълнения в Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища на Република България. Последните изменения са сега, от юни месец, като сме предвидили възможности освен тези, които дава Законът за средното образование – младите хора, които по някакъв начин владеят български език, от неформалната си среда да могат да валидират знанията си по езика по реда на Закона за училищното образование. Сега вече те ще могат да докажат знанията си по езика и чрез полагане на тест. Чрез този тест, когато трябва да докажат най-малко ниво на знание на български език, не по-ниско от Б2, те ще получат оценка „Отличен 6“. Тя ще бъде приравнена към оценката „Отличен 6“ и тази оценка ще бъде използвана като балообразуваща, когато в дипломата на кандидат-студента не е вписана оценка по „Български език и литература“, каквито са дипломите на децата от българските общности в чужбина. Това ще става след решение на академичния съвет на висшето училище и за отделни специалности.

Ние приемаме тази мярка като една първа стъпка. Знаете, че нашата система на висшето образование е доста консервативна, доста автономна, но все пак постигнахме съгласието на ректорите, така че имаме единодушие по този въпрос и определени специалности, за които знаем, че са едни от най-предпочитаните, за вход към тези специалности ще бъде използвана такава оценка от успешно положения тест по „Български език“.

Тази оценка на първия етап не може да замени оценката от държавен зрелостен изпит, ако тя всъщност е единствената, която образува състезателния бал, защото знаете, че зрелостният изпит включва и оценяване на знания и по „Литература“. Засега този тест включва знанието на български език. Той е специално одитиран и това е тест, който ще се провежда по дистанционен път или в бившето ИЧС. Сега е вече департамент на Софийския университет, който е успял да одитира и сертифицира този тест от Европейската езикова организация, партньор на Съвета на Европа.

Това е, което сме направили през последните месеци. А иначе Вие знаете, че ние традиционно изпълняваме политиката за прием на студенти в нашите висши училища по реда на две постановления – Постановление № 103 и Постановление № 228. Тази година кампанията вече започна. Тя стартира с приемането на документите и провеждането на изпита в посолството ни в Казахстан на 18-и. Предстои колегите ни да заминат и да проведат изпитите и приемането на документите, разбира се, преди това в Молдова, Украйна, Сърбия, Македония, Косово и Албания. Тези изпити ще се провеждат последователно в няколко града в Молдова и Украйна, където са най-големите български общности. Имаме два изпита в Сърбия, знаете, в Димитровград и в Босилеград, в посолството ни в Скопие в Република Македония. В Република Албания в три града – в Кукъс, Тирана и Корча. В Румъния също в посолството ще си проведем приема на документи и изпита. Така че очакваме кампанията да приключи на 26 юли.

Тази година е важно да кажем, че приемът, който сме определили с Решение на Министерския съвет по Постановление № 103 и Постановление № 228, е увеличен два пъти. От 1000 кандидат-студенти миналата година, тази година очакваме поне 2000. Удвоили сме местата. Разпределили сме ги според желанията на организациите на българските общности зад граница, според заявленията, постъпили в посолствата, и според желанията на кандидат-студентите, за които имаме информация по време на предварителната ни кандидат-студентска кампания.

Ако искате, мога да дам информация как сме разпределили приема по държави, за тази година говоря. При 270 души за Украйна миналата година, тази година ще приемем 430 студенти. При 100 кандидат-студенти от Молдова, тази година сме планирали 160. При 170 от Сърбия, тази година са 200. За Албания са удвоени – от 60 студенти миналата година, тази година са 120. Косово – от 50 на 90. От Казахстан са същата бройка, защото там обикновено интересът не е толкова голям, но знаем, че на изпита са се явили деца и от Казахстан, и от Киргизстан. Имаме един кандидат и от Русия от български произход.”

Пълният текст на стенограмата от това заседание на Комисията, която е публикувана в сайта на НС, може да се прочете ТУК.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.