Home » Авторски страници

Босия – ден 31

2018.07.13 Няма коментари

И днес, на 31-ия ден от гладната стачка на Николай Колев – Босия, имаше протестиращи граждани до Народното събрание, които пак бяха оградени от кордон полицаи. На протеста беше и Кольо Босия, седнал на инвалидния си стол. 

Протестиращите се опитаха да направят всичко по силите си за това Николай Колев – Босия да бъде приет накрая и да влезе в Народното събрание. Те разговаряха и с полицаите, по-късно и със служители от администрацията на входния пункт на парламента, защото все пак някои от тях бяха допуснати до този входен пункт.

Но Босия не бе допуснат и днес в парламента. И гражданите, които се опитаха да се свържат от входния пункт на НС, чрез служебни вътрешни телефони, с председателя на парламента Цвета Караянчева, със зам.-председатели на НС, с депутата Иво Христов (който, минавайки тази сутрин покрай Босия, го е поздравил) и др., не успяха да говорят с нито един депутат вътре в сградата. Нито един от 240 български депутати не се реши и днес да покани Босия в Народното събрание.

Босия е бил поканен само в МВР, заедно с Николай Марков, и са разговаряли със служители на вътрешното ведомство, както информира по-късно на стената си във Фейсбук Марков. От този разговор е станало ясно, че е имало писмена заповед на министъра на вътрешните работи за срещата и тя е била съгласувана с него.

Николай Марков:

„Днес, в 10.00 часа, Николай Колев – Босия беше поканен в МВР. На тази среща присъствахме двама души – Босия и аз, а от другата страна – Дойчинов, негов сътрудник, и разбира се, служебен МВР-оператор с камера. Презентацията на срещата беше като обикновен жест от страна на представителите на МВР.
Срещата се записа и от наша страна, но засега записът ще остане извън публичното пространство. Има причина. Първият въпрос от моя страна към служителите беше следният:
„Има ли заповед и съгласуване, лично от министъра на вътрешните работи, за провеждането на тази среща?“
Отговорът беше „Да“. Изводите оставям на вас! Независимо от продължението на въпросния разговор, приемаме, че Босия и аз сме разговаряли лично с министъра на вътрешните работи и сме изпратили достатъчно ясни, и някои не толкова ясни за всички участници в обществения казус, послания!
Искрено се надявам да бъдат прочетени правилно, недвусмислено и много точно!!! В противен случай ще приема, че системата на МВР е опасно изпразнена от смисъл, съдържание, а в случая и от животоспасяващ демократичен морал.“

Коментари в социалната мрежа за протеста и гладната стачка на Босия:

Кирил Чуканов:

„Обикновено избягвам да пиша и говоря за „съвест на нацията“. Но Николай Колев – Босия днес е точно това. Старец с изнемощяло от глад тяло, но със стоманена воля. Бай Кольо бие камбаната за всички нас. Властта не може да я заглуши. Всички я чуваме. Просто много си запушват ушите. Но камбаната бие.
#ЖивотЗаБосия

Александър Кошничаров:

„Кольо Босия, подобно на великият Илия Минев, показва нагледно не само как се отстоява кауза и ценности, но показа, че е безкомпромисен в борбата. Но той показва много повече, че С КОМУНИСТИ И ПРОИЗВОДНИТЕ ИМ КОМПРОМИСИ НЯМА. ОСОБЕНО „ИСТОРИЧЕСКИ“. Като изключа комунистите от цялото старукво, които не вдяват какво иска да каже Кольо със стачката, има едни демократи, които се хвърляха неистово да защитават „историческият компромис“ от юли 2015 г. с ГЕРБ и останалите ДС-плазмодии и всички, които бяхме срещу „компромиса“, бяхме обявени за врагове на дясното и ревяха умишлено „а вие какво предлагате“, сега лицемерно реват „Колю трябва да живее“. Не са се загрижили за него. Много искат да спре стачката, защото неговата безкомпромисност ги убива и всичките им тези за компромис и диалогичност и „интелигентна и цивилизована борба с комунистите“ олекнаха за месец. И колкото повече Кольо гладува, толкова повече същите ще писукат от безпомощност.“

Надя Дичева:

„Отношението на властта към Босия е отношението им към всички нас. Някои се надяват на избори, без да са наясно, че те нищо няма да променят, освен да ускорят последното им пътуване към гробищата, за тези, които не могат да заминат. Сърдите се, че ви наричат роби? Тогава не се дръжте като такива! Политически сте неграмотни? Ами образовайте се, не е трудно.“

И още коментар, той е на Евелина Гечева в Transmedia.bg,

„Живот за Босия, манастир за Московски“

„…Толкова са прости нещата – по пътищата е мордор! Първо, самите пътища са шок и ужас. Но и безумно некадърните шофьори са буквално на всяка крачка. А защо? Защото книжки се купуват, както и всичко друго в прелестната ни държава. Е, кажете, не е ли това само по себе си достатъчна причина да излезем и да поискаме от държавата адекватни мерки? Да, по-лесно е да си грухтим пред телевизорите и във фейса. Резултатът ще е този, който заслужаваме – все същото прекрасно управление, водещо ни към светли бъднини.

Че е крайност това, което прави Босия, крайност е. И именно затова заслужава уважение и подкрепа. Сдържани псевдопротести очевидно няма да донесат никаква промяна…

Босия трябва да живее. Това може да стане много лесно – като голяма маса от хора го подкрепят. Първо да поискат оставката на Московски. Защото очевидно той не смята да си я подаде сам. Хилядите смърти по пътищата явно не са негов проблем. Нито пък ежедневните пътни инциденти. После – и разпускане на парламента да бъде поискано. Той постоянно показва некомпетентност и е просто придатък към партийната централа на ГЕРБ, и лично към първия партиен и държавен ръководител.“

Снимки: Барс Каргой и Божидар Бакалов

Видеа: Божидар Бакалов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.