Home » Авторски страници

Баба Дора се срещна в Болярово с Румен Порожанов. Сагата в странджанските села продължава

2018.07.19 Няма коментари
Spread the love

Баба Дора от село Шарково пристигна днес в Болярово, където е земеделският министър Румен Порожанов. С нея бяха репортери от различни медии, сред които и репортерите на Радио 999, които в последните дни са непрекъснато на място в странджанските села. Баба Дора искаше да попита лично земеделския министър как така са констатирали положителна проба за чума в стадото й, след като такава изобщо не е взета след 19 юни, а тогава пробата е била отрицателна. Според нея, животните й са видимо здрави и за последните 28 дни нито едно не е заболяло или умряло. 

Снимки: Скрийншот от видео на Радио 999

В репортажа на Радио 999, който може да се види по-долу, е записана срещата на баба Дора и на други фермери, включително и от Болярово, с Румен Порожанов. Баба Дора казва на министъра, че вече не му вярва, след като е разбрала, че днес сутринта той е казал и това е излъчено в телевизионен ефир, че е открита положителна проба в нейното стадо. Порожанов казва, че думите му били разбрани в неточен контекст.

Фермерка от Болярово също пита земеделския министър как така чумата е прескочила в нейното стадо и иска официален документ за положителна проба за чума в стадото й, какъвто никога не е виждала и никой не й е представил. Тя казва, че са й обадили ветеринари, че в нейното стадо имало проба със съмнителна реакция за чума, а от нейното стадо също не са взимали втора проба. Казва и, че й е се обаждал човек от ДАНС, понеже е сред фермерите, които протестират и не са съгласни да избият стадата им.

Министър Порожанов и други служебни лица, които присъстват на тази среща, казват на баба Дора, че освен обезщетението, което може да получи за своите кози и овце, вече има уговорка след карантинния период да й бъдат докарани други животни, които фермер от Карловско е готов да й подари. Баба Дора казва, обаче, че не иска такива пари и, че ако се намери и едно болно животно сред нейните, тя не би оказвала никаква съпротива за избиването им. Но след като чува такива противоречиви твърдения, че имало положителна проба от нейното стадо, а такава въобще не взимана след 19 юни и животните й са здрави, то тогава, за да избият козите и овцете й, първо трябва да убият самата нея.

Още по темата:

В група във Фейсбук, създадена в защита на фермерите в Странджа, се споделя информацията, че “в момента са се прицелили към ферма с овце в с. Болярово, на жена, чиито проби, взети от животните преди два месеца, са били отрицателни, а сега, БЕЗ ДА СА ВЗИМАЛИ ВТОРИ ПРОБИ, след тези два месеца, им излизат с номера, че имат протоколи с положителни проби. Очакват Порожанов да се появи по обяд и ветеринарите са се юрнали да имитират нужните дезинфекционни действия”. Както и, че за ферма с овце в с. Вълчи извор, “което село е ИЗВЪН ТРИКИЛОМЕТРОВАТА ЗОНА, вчера, 18-ти юли, подлогите са дошли да им обясняват как имали съмнителни проби. Имената на лекарите са д-р Коларов и д-р Вълков – ОТ СОФИЯ! Сега ли станаха съмнителни пробите?! ВАЖНО – хората са заплашени с уволнение на дъщеря им и зет им, които са гранични полицаи.”

“Властта се е насочила към онези фермери, които бяха активни в защитните им действия. Онези, които не са станали “медийни звезди”, тях не ги закачат. ФЕРМЕРИТЕ, КОИТО ВЧЕРА СЕ СЪГЛАСИХА НА МЕДЕНИТЕ ПРИКАЗКИ, се държаха като ОВЦЕ! Сега няма да отидат и да подкрепят съселяните си в селата Шарково, Болярово и Вълчи извор.” – се казва още в коментар на Нина Георгиева, цитиран в тази група.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.