Home » Авторски страници, българи зад граница

Утре в София се открива XI Годишна конференция на АБУЧ

2018.07.25 Няма коментари
Spread the love

На 26 юли 2018 г. в София ще се открие XI Годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина /АБУЧ/, която ще се проведе под патронажа на Народното събрание и на вицепрезидента Илияна Йотова. Форумът се организира с участието на Министерството на образованието и науката и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Тази година конференцията на АБУЧ ще бъде под надслов „Българският език – духовен мост за национално единение“. Същият ден сутринта ще се проведе и заседание на Общото събрание на АБУЧ.

По време на първия ден на форума ще бъде изнесен доклад от д-р Ирина Владикова за постигнатото от Асоциацията през изминалата година, за проблемите и перспективите, които стоят пред АБУЧ. Г-жа Боянка Иванова, член на УС на АБУЧ и директор на Българското училище „Джон Атанасов“ в Чикаго, ще изнесе доклад на тема „Мястото на българския език в образователната система на САЩ и предимствата от владеенето му“.

Евродепутатът Светослав Малинов ще изнесе информация за напредъка на Петицията на АБУЧ в Европарламента, за издигането на статута на българския език в рамките на Европейския съюз, какво е направено и какво предстои.

Конференцията ще продължи на 27 и 28 юли с двудневен образователен семинар за българските преподаватели от съботно-неделните училища в чужбина, организиран от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” . Семинарът ще се проведе в зала „Компас“ на Пловдивския университет.

Очаква се за XI Годишна конференция на АБУЧ да пристигнат представители на български училища от различни градове в Австрия, Белгия, Великобритания (включително от Шотландия), Германия, Гърция, Дубай, Испания (включително от о. Майорка), Италия, Канада, Кипър, Китай, Кувейт, Норвегия, Молдова, Полша, Русия, САЩ, Северна Ирландия, Украйна, Унгария, Франция, Холандия, Швейцария. В София ще постигнат за пореден път за годишна среща български учители от разни краища на света.

На конференцията, освен представители на ПУ „Паисий Хилендарски“, ще присъстват и представители на СУ „Св. Климент Охридски“, ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, Икономическия университет – Варна, Института за български език “Проф. Л. Андрейчин“ – БАН, ИЕФЕМ – БАН, Синдиката на българските учители, ОУ “Васил Левски“ – Разград, издателства, които издават учебници и учебни помагала.

Желаем успех на XI Годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина!

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.