Home » Авторски страници, политика

Зоран Заев: Днес Балканите градят приятелство

2018.06.16 Няма коментари
Spread the love

„Вярвам, че занапред Р. Македония ще дава всички гаранции, нужни на България“ – каза македонският премиер Зоран Заев при срещата си с българския външен министър Екатерина Захариева, съобщи пресцентърът на МВнР. Двамата разговаряха в Струмица, където заедно гледаха постановката на театър „Българска армия“ “Железният светилник“, по едноименния роман на Димитър Талев. Представлението в Струмица бе предпоследното от турнето на театралната трупа в Р. Македония, което започна на 11 юни в Скопие и ще завърши на 16 юни в Щип.

“Радвам се, че в моя роден град можем да гледаме тази прекрасна постановка. Договорът с България ни даде възможност това да се случи. И това не е всичко – от подписването му имаме ръст в икономиката, нови български инвеститори в страната. Този договор беше една от най-големите мотивации за реформите в Република Македония, та дори и за договора с Гърция”, каза Заев.

“Договорът с Гърция може само да затвърди Договора ни с България. В него има текстове, които зачитат съдържанието на другите ни договори. Гражданите на Република Македония имат отношение на искрено приятелство спрямо гражданите на България, същото е и с българските граждани. Ние политиците трябва да им служим, да отваряме път за това приятелство”, допълни Заев.

“Осем месеца след подписването на договора хората тук видяха, че той носи само позитиви и днес 70% от гражданите на Вашата страна го подкрепят“, каза Екатерина Захариева. Тя посочи, че приятелска България и цялото българско правителство стоят до Р. Македония по европейския й път. „Надявам се Европейският съвет на 29 юни да вземе решение за започване на преговори с Р. Македония“, допълни тя.

Македонският премиер се присъедини към надеждата и изрази радост, че напредъкът на страната му се случва по време на Българското председателство. „Днес Балканите градят приятелство и съм щастлив, че живеем във време, когато нашите две страни създадоха подобни отношения“, каза Заев.

След края на постановката министър Захариева и премиерът Заев се срещнаха с актьорите от трупата на “Българска армия”.

————————————————————————————————————————————–

По-рано на 15 юни, в първия ден от работното си посещение в Р. Македония, министър Екатерина Захариева връчи от името на българското Външно министерство дарение от пет пълни компютърни конфигурации от най-ново поколение на детската градина „Слънче“ в граничната община Ново село.

„Най-важното, което можем да направим за нашите деца, освен да ги подготвим за модерния свят на дигиталните умения, е да ги направим добри хора”, каза тя.

Детската градина се посещава от 88 деца на възраст от 8 месеца до 6 години. Тя се реновира изцяло по проект от предприсъединителните програми за трансгранично сътрудничество.

„Радвам се, че европейските фондове отиват действително на правилното място и създават страхотни условия. Това е начинът да отглеждаме добри хора, които да растат със самочувствие и умения, за да изковат сами доброто си бъдеще“, обърна се министърът към директора на детското заведение Лиляна Зекирова и нейния екип.

Захариева поздрави също Зекирова и кмета на Ново село Боро Стойчев за успешното сътрудничество с български общини. „Убедена съм, че това е начинът нещата да вървят напред – като се виждаме заедно по различни линии“.

По-късно вчера водената от министъра делегация отдаде почит пред паметта на 71 български военни, погребани в българското военно гробище в Ново село. Мемориалът пази тленните останки на войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. Той е едно от първите възстановени в Р. Македония български военни гробища.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.