Home » Авторски страници

Дискусия в Лондон за Кристо и неговия нов проект The Mastaba

2018.06.14 Един коментар
Spread the love

На 22 юни 2018 г., от 19 до 20.30 часа местно време, в Лондонския университет Голдсмитс (Goldsmiths, University of London) ще се проведе дискусия за творчеството на най-известния артист от български произход Христо Явашев – Кристо и за неговия първи проект в Лондон, “The Mastaba”. Заедно с изкуствоведи от цял свят, и хората от екипа на Кристо ще се опитат да отговорят на въпроса “Какво прави тези проекти произведения на изкуството?”.

Кристо и съпругата му Жан-Клод, която почина през 2009 г.

Ораторите ще анализират различни аспекти от теченията в световното изкуство през 70-те и 80-те години на миналия век, и по-специално работата на Кристо. Събитието се организира  от Лондонския университет Голдсмитс и Ива Александрова, с участието на Евгения Атанасова, Ууд Робердей и Надя Нешева (Evgenia Atanassova, Wood Roberdeau, Nada Nesheva, Yva Alexandrova).

Организаторите канят всички желаещи да се присъединят се към тях за филмовия скрининг и откритата дискусия за Кристо и първия му проект в Лондон – “A bridge to Christo: discussion and film screening”.

Място на събитието: Goldsmiths, University of London, Media Research Building (MRB), Screening Room 05 (“Медийни изследвания”, Прожекционна зала 05).

Композицията за първия проект на Кристо в Лондон съдържа 7 506 барела и ще достигне височина над 20 метра. Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод стават известни с големите си уникални произведения, включително с опокавония Райхстаг в Германия и “Бягащата ограда” с дължина 24,5 мили в Калифорния, САЩ.

Участниците в събитието ще изгледат “Bridge to Christo”документален филм за друг проект на Кристо “Плаващите кейове” в езерото Изео, Италия – най-голямото събитие за изкуство през 2016 г., посетено за 16 дни от 1,2 милиона души. Автор на филма е Евгения Атанасова. В дискусията ще бъдат разгледани различен аспекти от работата на Христо и Жан-Клод.


“Плаващите кейове” в Изео, Италия. Снимка: Filippo Venezia/AP

Евгения Атанасова, журналист, докторант и автор на филма, ще говори за варелите като повтаряща се тема и среда на работата на Кристо. Тя ще анализира начина, по който тази тема е свързана с детството на художника в България и с неговите най-ранни опити в съвременното изкуство.

Ууд Робердей от отдел “Визуални култури” на Университета “Голдсмитс”, ще модерира събитието. Той ще обсъди и критиката на изкуството относно практиката на Христо и Жан-Клод, докосвайки темите за консуматорство, екологията и мащабното въздействие на техните творби.

Надя Нешева, доктор по История на изкуството, ще обсъди Кристо и Жан-Клод в контекста на движенията Land Art в САЩ и Европа. Фокусът на разговора ще бъде проявлението на красотата в работата на Кристо и политическото значение на неполитическото изкуство.

Ива Александрова, координатор на събитието, ще открие дискусията и ще говори за новите социални отношения, създадени чрез произведенията на Кристо и Жан-Клод.

“The Mastaba”. Снимка: Ива Александрова, Фейсбук

Повече за проекта “The Mastaba” (Лондон, Хайд парк, езеро Serpentine) – ТУК

Събитието във ФейсбукТУК

.

One Comment »

  • Атанасов said:

    Има ли друг човек на изкуството, който с своето въбражение да е успял да промени всекидневието на толкова места по света. Места, които понякога не са променяни за векове и не са могли да бъдат видени различно. И да преодолее хилядите пречки, за да изпълни своите фантастични виждания. И то само с свои собствени средства. Очевидна истина, но колко я виждат.

    В България за него са се написали по вече страници в досието му от “бдящите спасители на България” от колкото тези на осмелилите се изкуствоведи. И надали щеше да може да рисува по вече от един художник за селски плакати. И то заради ” престъпленията” на баща му, за когото един от основателите на българския текстил Пенчо Семов в Габрово беше казал, че инженер Явашев успя да създаде български текстил по добър от световния в Англия. Способните хора бяха тогава пясък в машината на комунизма. А децата им можеха да бъдат само оксиженисти, стругари, и художници на ТКЗС. Трябваха двадесет години, за да може тази глупост да омекне. И още петдесет години за такива като Кристо да бъдат заклеймявани често като “избегалци”.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.