Home » Авторски страници, българи зад граница

Портрет на Ботев, “нарисуван” в Чикаго

2018.06.02 Няма коментари
Spread the love

ПОРТРЕТ НА БОТЕВ, “нарисуван” със слово от Калина Томова в мегаполиса Чикаго, по случай 170-та годишнина от рождението на Поета и Революционера, записал името си в душата на майка България с пламтящи букви. За да осветява пътя на нейните чеда, независимо кога и къде ще плуват по безкрайната река на живота. Великите българи живеят и днес, подслонени в сърцата на потомците – в това вярват и българите в Чикаго.


Портрет на Ботев

Не съм достойна да го обрисувам… Но седмици живях в дома му – в сърцето му огромно бях допусната, докосната от неговия огън.

Красавец… Очи – неразгадани кладенци, побиращи безкрая на всемира. Чело голямо, някак си без граници. И вежди – плътна българска шевица.

Носът – класически, до съвършенство правилен. А устните не смея да докосна… Зад тях са думите – тъй искрени, тъй пламенни! И все пак, как ли са целували?

Опитвам се да обрисувам Ботев. Знам, недорасла съм до неговата фигура. Но толкоз дни прекарах с него, толкоз нощи… И колко думи само си издумахме!

От вятъра загребвам миг-движение и в тялото му леко го поставям. А вместо някакви човешки измерения, в очите му небето разпилявам.

Вместо сърце, рисувам буен огън. Какво ли друго може тъй да топли! Да свети през столетия огромни! Да разтопява всякакви окови!

Това е моят Ботев! Канарата българска! Опора в днешното, уви, разделно време. Но щом го има този исполин, вековен стожер, не се страхувам за децата и за себе си!

Калина Томова

Клипът е направен от Мария Илиева – Муцуна с некомерсиална цел. В него са използвани кадри от интернет. Музика – “Calmo” – Парашкев Хаджиев, “Севдана” – Панчо Владигеров.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.